Bliža se velika noč

Že odštevamo do velike noči – najpomembnejšega krščanskega praznika, ki ga praznujemo skoraj vsi. Nič ni lepšega kot lepo obložena miza s skrbno izbranim pogrinjkom, na katerem se bohoti potica, nastala izpod rok mame ali babice, pisana jajčka in družina, ki se zopet zbere po dolgem času. To je bistvo praznikov – druženje.

Barvanje jajčk

Barvanje jajčk je tradicionalen del praznika, navadno jih pobarvamo v soboto, torej dan pred veliko nočjo.  Obstaja nešteto tehnik s katerimi jih lahko obarvamo na naraven način. Nekateri se poslužujejo kuhanja v čebulnih olupkih, drugi uporabijo začimbo kurkumo, katere rezultat so rumeni odtenki jajčk. Posebej zanimiva je tudi servietna tehnika ali pa kuhanje v teranu. Z malo iznajdljivosti in mirno roko, so vaša jajčka lahko čudovita. Je pa zanimivo, da še kokoške zadnje dni nesejo jajčka s takšno vnemo, kot da bi vedele, da prihaja velika noč in nas ne želijo razočarati.

Tile pirhi so umetniško delo Ursanine

Blagoslov velikonočnih jedi

Druga najpomembnejša stvar je »žegn«. Zberemo vse dobrote, ki jih imamo namen pohrustati naslednje jutro in jih skrbno položimo v najlepšo košaro. Začnemo iskati primerno krpo (tisto, ki ni sprana, ni strgana in ni zažgana. Vam je kaj znano? :) ), s katero jih pokrijemo in odhitimo v cerkev po blagoslov jedi.  

Praznični prtič | Jagababa | Festive napkin

JAGABABA je ročno natisnila prtič po 100 let starem vzorcu

Zajtrk z družino

Vse dobrote, ki smo jih nesli k blagoslovu prejšnji dan, v nedeljo najdejo svoje mesto na praznično obloženi mizi, za katero se posedejo vsi člani družine, tudi tisti, ki so varno zavetje doma zapustili že več let nazaj.
In to je, kot že povedano na začetku, bistvo praznikov. DRUŽINA, tista tvoja, ki ste spremlja, podpira, razume, na katero se lahko obrneš v stresnih situacijah in ki ti nikoli ne bo obrnila hrbta.