Blackbear&Whitebear: Medvedi, črno na belem.

Neja Kotnik je dama s temnimi, kuštravimi lasmi. Pod njimi skriva bele sanje, sive celice in črne medvedje noske. Sploh slednji se radi razpodijo kar povsod po njenem stanovanju! A čeprav sanja monokromatsko, je njena zbirka pisana. Skozi pesem svinčnika in šivanke namreč daje življenje – ne le medvedku, ki ga preslikava na otroške hlače, puloverčke in copatke, temveč tudi sebi: svojim sanjam, svojim pripovedim iz brloga.

»Najbolj me pogreje, če sem z odejami zavita kot ‘burrito’.«

Blackbear&Whitebear
Neja Kotnik svoj brlog najpogosteje deli z narisanim medvedkom.

Neja, se kej bojiš pravih medvedov?
Hah, moj odgovor se iz »ne, ne bojim se« takoj spremeni v »ja«, ko si predstavljam, da bi nekje v gozdu srečala mamo medvedko z mladičkom …

Ta, ki ga ustvarjaš ti, je še zelo majhen in svež. Koliko je star? Ima kakšno ime?
Moj medo je še malček, star 3-4 leta. Pri teh letih se mi zdi, da se začnejo norčije in zabavna vprašanja, starši pa so postavljeni v situacijo, ko je treba uporabiti veliko domišljije in duhovitosti, pa tudi potrpljenja. Imena pa nima… ponavadi napišem, da je Little Bear.

Kaj pa ti, si kdaj imela kakšen vzdevek?
Veliiiko vzdevkov! Za 90 % teh je zaslužen moj brat.


Čeprav brez številnih vzdevkov, kot jih ima sama, si medo lasti kar medvedji delež svojih podob na Nejinih risbah.

Zdaj, ko nas zima že pošteno ščipa v lička in noske – kaj te najbolj pogreje?
Sem zelo zmrzljiva in najbolj me pogreje, če sem z več odejami zavita kot »burrito« na kavču, z debelimi nogavicami in čajem.

Mnogi zimo preganjajo tudi s počitnicami. Kje in kakšne so bile tvoje zadnje?
Joj, zimskih počitnic že dolgo nisem imela, čeprav je to čas, ko medvedi ponavadi počivajo … Zadnje počitnice so bile lani poleti, par dni oddiha na slovenski obali.

S katerega okna je najlepši razgled?
Najlepši razgled je doma na Koroškem. Živim v Ljubljani, a se redno vračam domov in tam imam trenutno najlepši razgled na zasnežen sadovnjak. Obožujem zimski čas in pogled na bela drevesa me vedno pomirja, kadar sneži je pa prav pravljično.

»Včasih, če se počutim divje, začnem tudi kar na sredini to-do lista.«

In s katerega štedilnika najboljša večerja?
Iz maminega. Vedno je bila in vedno bo.

Na kaj največkrat pozabiš?
Največkrat si pozabim vzeti čas zase. To je nekaj, kar sem si zadala za letošnje leto… Več časa zase. Upam, da ne pozabim!

Kaj pa najlepše diši?
Kuhinja zjutraj ob zajtrku… Vonj po kakavu in kosmičih.

Blackbear&Whitebear | Start each day with a smile on your face
Za toplo jutro ob kakavu in kosmičih. Prodaja: Trgovina IKA.

Tvoje oblikovanje v večini sestavljata bela in črna. Kaj pa je v tvojem stanovanju najbolj belo in kaj najbolj črno?
Bela, črna in siva so moje najljubše barve, ki se jih ne naveličam. Najbolj bele v mojem stanovanju so zaenkrat stene. Že razmišljam o tem, če bi kakšno pobarvala sivo, haha. Črn je pa samo stol. Najbolje se počutim v zelo svetlih prostorih nežnih barv.

Imaš tam tudi svoj delovni prostor?
Ja, moj delovni prostor je zaenkrat dnevna soba, ki je na srečo kar prostorna. Kadar delam je sicer res veliko stvari po sobi, a sem iznajdljivo rešila situacijo, zaradi česar mi kar MacGyver pravijo.

Blackbear&Whitebear
Vse izdelke snuje in izdeluje sama, najraje kar v zavetju doma.

Kako torej poteka tvoj delovni dan?
Najprej zajtrk! Ob zajtrku začnem z raziskavo in mogoče nadaljujem z razvojem novih idej oz. z neke vrste »brainstormingom«. Potem si napišem »to do list« za tisti dan in nato po vrsti kljukam – včasih, če se počutim divje, začnem tudi na sredini »to do lista«, haha.

Ustvarjaš navihane ilustracije in čudovita oblačila za najmlajše. Kdaj je »kliknilo«, da bi svoje poteze premaknila iz papirja na tekstil? Ali je bilo bolj obratno?
Že od nekdaj sem si sama delala potiske raznih bandov na majice, saj so bile boljše od kupljenih in predvsem unikatne. Kasneje, ko sem se začela ukvarjati z ilustracijo in ko sem razvila majhnega medvedka, sem ugotovila, da lahko to dvoje povežem. In lahko rečem, da uživam v svojem delu, še posebej, ker se moje ilustracije končno tudi premikajo.

Blackbear&Whitebear
Medo svoje stopinje pusti čisto povsod! Prodaja: Trgovina IKA.

Gotovo je tole eno najpogostejših vprašanj, pa vendar: zakaj ravno medvedek?
Haha, res je. Medvedka sem vedno povezovala z nečim toplim, z družino, z nečim prijaznim in mehkim in to tudi želim, da skozi moje ilustracije ali izdelke začutijo tudi drugi.

Upodabljaš ga na papirju, pa tudi na hlačah, copatkih, povšterčkih. Kje dobivaš material zanje, kakšni so tvoji kriteriji glede tega?
Material za izdelke dobivam v Svetu metraže. Pomembno mi je, da so materiali mehki, udobni in kvalitetni, sploh za najmanjše medvede!

Blackbear&Whitebear copatki iz filca
Tudi mehke copatki za najmlajše šiva ročno. Prodaja: Trgovina IKA.

Blackbear&Whitebear okrasne blazinice
Pogumni junaki za vsako posteljico. Prodaja: Trgovina IKA.

Pri svojem oblikovanju se, bolj kot miške, rada držiš pravega svinčnika in papirja…
Zaenkrat mi to predstavlja večjo sprostitev, poleg tega ideje dobivam včasih tudi na najbolj nemogočih krajih in takrat je super, če imaš s sabo svinčnik in skicirko. Končni izdelek je tako tudi veliko bolj nežen, kot pa če je narisan na računalnik.
Mislim, da bom pri novi kolekciji poskusila tudi računalniško ilustracijo. Moj mali medvedek bo pa vedno narisan na roko.

Nasploh ti je ples materialov in rok ljubši od digitalnega – tudi izdelke šivaš ročno, vzorce izdeluješ s sitotiskom. Se ti zdi, da imajo takšni izdelki več duše?
Vsekakor! Sem zelo navdušena nad celotnim procesom in prav vsak korak do končnega izdelka me veseli.

Ali potrošniki to cenijo?
Vedno sem mislila, da temu ni tako, pa se je zadnje čase izkazalo, da ljudje kar cenijo printe. Mogoče zato, ker z vsakim nesejo domov košček umetnosti, ki jim nekaj pomeni – pa tudi cena je dostopna.


Neja ugotavlja, da kupci razpoznajo vrednost vloženega dela.

Kdor se je kaj potikal po decembrskem sejmu ilustracij, te je gotovo opazil…
Decembrski sejem ilustracije je dogodek, ki se ga vedno zelo veselim, vsakič znova sem navdušena nad organizacijo in prijaznostjo punc, ki se tako potrudijo za nas ilustratorje. Veliko mi pomeni to, da se tam družimo tudi ilustratorji in si tako izmenjujemo izkušnje, kar pa sigurno vpliva na delo in nove ideje.

Teh idej imaš sicer gotovo še precej na zalogi. Imaš pri tem kakšno vodilo, po katerem se ravnaš?
Doslej sem delala po občutku. Pomembna mi je zgodba; da vsako delo lahko povežem z nekim dogodkom. Tako vsak print predstavlja nekaj v mojem življenju in z njim, upam, lahko razveselim tudi koga drugega.

Tvoj medo je naselil že številne materiale, preplul socialne medije in prave oceane. Kam pa ga nese prihodnost? Že kujeta kakšne nove načrte?
V prihodnosti z medvedkom upava, da zraste v večji brand. Zelo se veseliva sodelovanj, ki jih planirava v prihodnosti! Za vse ostalo pa stiskajmo šape, da bo uspelo.

crtica021

Hitrih 5

Najljubši trenutek dneva je … Zajtrk.
Najbolj sladka razvada? Navadna Milka (vsi ostali okusi me zmedejo, haha)
Kateri predmet v šoli si vsaj enkrat »špricala«? Verjetno matematiko.
Papirnat rokovnik, digitalna aplikacija, post-it listki ali krasna zmeda? Vse našteto.
Tvoj skriti talent je… Še skrit (skrivaj vadim ukulele, hihi).

Čeprav o slednjem nimamo ravno kaj dosti dokazov (se pa trudimo), pa imamo več kot dovolj tistih, ki pokažejo, da se je ustavila pri nas: medvedji delež toplih šapic in pogumnih stražarjev postelj za najmlajše, pa finih printov – tudi za malo starejše. : )  Pridi pokukat!

crtica013
Besede pregnetla: Neža Renko

Sledi medvedjih tac so tukaj: