Hvala za darila

Lahko je velik dar ali čisto drobno darilce. Najdemo ga pod drevescem, v kakšni topli dlani in ob rojstnodnevni torti, še najraje pa se nam mudi po glavah zdaj, ko so smo že odeti v mehke rokavice in vonj kuhanega vina. Zaradi njega vstajajo zjutraj še tako strastni zaspanci in razvedri se vsak turoben obraz. Naj bo za mame ali od neznanca, ali pa kar od nas – za nas same: darilo ni le samoumeven odgovor na besedo praznik, temveč ostaja, od cvetličnega venčka do polnih Božičkovih sani, ena najplemenitejših tradicij.

»Zaradi njega vstajajo zjutraj še tako strastni zaspanci in
razvedri se vsak turoben obraz

Beseda je darilo postala
Čeprav majhna in preprosta, so že prva darilca – bodisi v obliki ravnokar ujetih zajcev, dišečega šopka ali pesti pisanih kamenčkov – znala gladiti namrščena čela in obarvati kakšno dekliško lice. Sklepala so prijateljstva in tkala vezi, pripovedovala so zgodbe. Pravo darilo zato tudi danes ni le lepa gesta, je beseda v drugi obliki – četudi le “kiksnil sem ga” šopek rož. Z njim se poklonimo in proslavljamo odnose med nami, z njim govorimo. “Darilo je akt izkazovanja pozornosti,” se strinja Kaaita. “Z njim kažemo na to, kaj cenimo in kakšen odnos imamo do obdarovanca.”

clanek09

“Darilo je akt izkazovanja pozornosti,”pravi Kaaita. Foto: Arhiv Kaaita

Ko zganjamo ceremonije
Veseli december je vesel že od nekdaj. Z obdarovanjem in rajanjem so si njegove hladne, dolge večere pestrili že rimljani, mi pa jih danes razsvetlimo še s pisanimi lučkami, pogrejemo s kozarcem kuhanega vina in obiskom kar treh dobrih mož, ki velikodušno razdajajo darila med majhne in velike. “Nas vsakoletno obiščejo vsi trije,” razlaga Kaaita, “preprosto zato, ker otroci verjamejo vanje.” Priložnosti za obdarovanje je na pretek, s tem pa tudi prijetnega druženja in izgovorov, da poleg bližnjih osrečimo tudi svoje želodčke. “Večinoma je obdarovanje vedno tesno povezano z druženjem,” se strinja Kaaita, “tako lepo pašeta skupaj!” Tudi samo nakupovanje ni noben bavbav – le lotiti se ga je treba prav. “Kupovanje mi je najljubši del obdarovanja,” pravi Ikaker si vedno predstavljam obdarovanca in njegovo veselje.” S tem ne bomo le lažje prebrodili polnih polic, temveč tudi izbrali bolj osebno, vredno darilo, ki bo obdarjenemu pisano na kožo.

»Priložnosti za obdarovanje je na pretek, s tem pa tudi prijetnega druženja in izgovorov, da poleg bližnjih osrečimo tudi svoje želodčke.«

Za darilokusce
Čeprav ob bogato obloženih jelkah vsakemu izmed nas kar malo srce poskoči od navdušenja, še vseeno dobro vemo, da razkošje ni vedno odeto v pentlje. “Darilo je lahko tudi kaj neoprijemljivega, kot na primer čas, ljubezen, rokodelstvo in svež zrak,” za tiste bolj domiselne namiguje Kaaita. S takšnimi darili, ki zahtevajo skupni čas in energijo, ne krepimo le odnosa; ustvarjamo tudi skupne spomine. Njihov čar je odkrila tudi Ika:“S prijateljicami si namesto daril raje vzamemo čas in gremo kaj dobrega pojest,” pravi, “res nekam, kamor sicer nobena izmed nas ne bi šla.” Pravo veselje lahko najdemo tudi v domačih, z ljubeznijo narejenih izdelkih; na primer v večno modnih štrikanih nogavicah, pa prijateljičini sveže kuhani marmeladi, v lepo spesnjeni čestitki. “Lastnoročno delana darila me vedno navdušijo,” razmišlja Ika, “zdi se mi na primer neprecenljivo, ko sin (ki peke ni ravno vešč) naredi svoji sestri brezglutenske mafine.”

Equa steklenička Mismatch | Equa bottle

Izbira darila pomeni, da razmišljaš o nekom; da izbiraš možnosti, s čim bi ga razveselil. Steklenička Equa.

»Zdi se mi na primer neprecenljivo, ko sin (ki peke ni ravno vešč) naredi svoji sestri brezglutenske mafine.«

Zgrabiti za rešilni trak
Tako, kot božična jelka, tudi darilo najbolj zasije, ko je lično in premišljeno povezano s pentljami, papirji in trakci. Pričakovanje ob odvijanju pisanega papirja namreč ne privzdigne na prste le obdarovanca, temveč tudi samo vrednost darila. Poleg tega, da čeden paketek skrije kakšne navihane oblike, služi tudi kot odraz našega truda in časa, ki smo ga namenili obdarovanemu –  izdelek pred nami naenkrat postane oseben, unikaten – postane darilo. Načinov za to je nešteto, sploh za kreativne duše. »Jaz se pri tem bolj prepuščam navdihu,« pravi Kaaita, »vedno pa darilca opremim z zgodbo.« Naj bo roka še tako nevešča zavijanja – vsaka lahko na darilce povezne pentljo, položi v vrečko, pa bo bolj ponosno stalo pod iglicami.

»Pričakovanje ob odvijanju pisanega papirja namreč ne privzdigne na prste le obdarovanca, temveč tudi samo vrednost darila. «

clanek41

clanek07

Pričakovanje ob odvijanju pisanega papirja namreč ne privzdigne na prste le obdarovanca, temveč tudi samo vrednost darila. Samo Rajkovic Fotografija.

Mila za vse drage
Tako, kot čez noč zapadli sneg zjutraj, ima tudi današnja darilna »tradicija« že trdno uhojene in splužene poti: mila in losjoni, pa čokolade in vina, nogavice, darilni boni – ali pa kar sam denar. Čeprav so takšna darila vsestranska in zato velikokrat dobrodošla, pa običajno niso zares osebna. »Izbira darila pomeni, da razmišljaš o nekom; da izbiraš možnosti, s čim bi ga razveselil,« pravi Ika. Darila za dekleta, žene in mame so zato lahko tudi veliko več, kot prva pomoč v kopalnici; lahko so uhančki, ki si jih ogleduje že nekaj časa, mogoče tople copate, ker jo vedno zebe v noge, ali pa nov »lonček, kuhaj!«, ker ima rada pike in jutranjo kavo. »Jaz sem vedno vesela lepe skodelice za kavo,« se strinja Ika, »pa lepe košare, rada imam tudi lepo posteljnino«. Tudi moškim lahko privoščimo več korakov, kot jih je do prvega viskija v trgovini; za njegovo pomoč v kuhinji mu podarimo čeden predpasnik, mogoče si želi nove torbe, morda vedno nekaj izgublja …“Jaz skozi vse leto skeniram, česa bi bil kdo najbolj vesel in si potem dobre ideje poskušam zapomnit,” predlaga Kaaita.
Darilo naj ne bo le nujen opravek – naj bo čas, vzet iz vsakdana, naj bo proslavitev odnosa med nami, naj bo beseda hvala v drugi obliki.

»Izbira darila pomeni, da razmišljaš o nekom; da izbiraš možnosti, s čim bi ga razveselil. «

clanek06

Katero pa je letos tvoje najljubše darilo? Samo Rajkovic Fotografija.

clanek43-2

Polne glave in police idej, med katerimi lahko izbiraš. Samo Rajkovic Fotografija. Make up: Daša Lipičnik Škalič

Naj bo tvoj hvala skrit v rokavicah, milih ali le v papirju: mi imamo polne glave in police idej, med katerimi lahko izbiraš – za povrh vsega pa so še čisto prave, slovenske. Pridi pokukat! Če se ti bo kakšna zdela ravno pravšnja, ti jo pa z veseljem tudi fino zavijemo.

 

crtica02

Katero pa je letos tvoje najljubše darilo?
Lepo poslikaj, deli s svetom in označi s #hvala #trgovinaika

crtica01

Besedilo stkala: Neža Renko.