Na čajanki z Iko Renčelj in njeno kolekcijo oblačil

Ika Renčelj je ženska mnogih talentov, med drugimi šiva, oblikuje in izdeluje nakit, je odlična kuharica, slikarka ter ustanoviteljica Trgovine IKA, ki na enem mestu združuje izdelke izključno slovenskega oblikovanja. Obiskala nas je v trgovini, prinesla domače dobrote in nam ob sproščenem vzdušju predstavila novo kolekcijo oblačil IKA, ki jih je oblikovala in zašila. Pogovor je stekel tudi o njenih začetkih šivanja, pa o tem kako želi, da se oblači njen mož in druge zanimivosti, ki jih o Iki do sedaj še niste vedeli.

Ika je gospa mnogih talentov

Ika je mnenja, da je oblačilo samo pripomoček, v katerem se lahko počutimo dobro in izjemno. »Če se v oblačilu počutimo dobro, zažarimo, naše kretnje se spremenijo, oči dobijo drug lesk. Ker smo dobro in smo si všeč. Katera ne pozna tega občutka? Ko je oblačilo kot druga koža. V katerem smo posebne in edinstvene,« je njeno sporočilo, ki spremlja novo kolekcijo kril in topov, ki bodo zapolnili obešalnike v Trgovini IKA. Seveda pove, da k temu pripomore tudi negovanost ženske: »Vsaka negovana ženska je tudi lepa ženska. S psičko Hano se veliko sprehajava po mestu in gledava ljudi. Mlade, lepe punce skoraj ne opazujem,  saj je mladost že sama po sebi dovolj lepa, ko pa zagledam staro gospo z vsemi gubami, srebrom v laseh, ki je povrhu vsega še negovana in lepa, obnemim. Gledala bi jo lahko ure in ure, to njeno usklajenost z modrostjo.«

»Doma živimo z ljudmi, ki jih imamo najraje. Zato si zanje želimo biti urejene, to pa s trenirko ne moremo doseči. Sama doma nikoli ne nosim trenirke in tudi moža sem navadila, da doma nosi hlače in srajce,« 

Ika je s šivanjem pričela v rosni mladosti. Petnajst let ji je bilo, ko si je v internatu na roko sešila krilo, ki ga je nosila sama, saj drugega ni imela. Bilo je preprosto in enostavno krilo, za pas je zapognila blago in všila elastiko, bila je samouk. Kasneje sta se ji rodila otroka in splet nesrečnih okoliščin je pripeljal do tega, da je Ika ostala doma in skrbela za hčerko, takrat je šivala za otroški in ženski butik in seveda za njiju.

Ideje o ustvarjanju so z leti rasle. Nikoli ji ni bilo všeč, da ženske doma nosijo trenirke, zato se je porodila ideja o krilih za nošenje doma, ki je sicer nikoli ni uresničila v popolnosti. »Doma živimo z ljudmi, ki jih imamo najraje. Zato si zanje želimo biti urejene, to pa s trenirko ne moremo doseči. Sama doma nikoli ne nosim trenirke in tudi moža sem navadila, da doma nosi hlače in srajce,« je dejala in nam dala misliti. Danes Ika šiva predvsem za lastno trgovino, svojo vnučko, pozabila pa ni niti na svojo psičko, za katero je sešila oblekico iz kuhane volne.

Laneno krilo s potiskom, ki je del letošnje pomladno-poletne kolekcije

Z oblikovanjem nakita je pričela v Škofji Loki, kjer je do leta 2016 delovala prva poslovalnica Trgovine IKA. Tam je najprej prodajala perilo in nogavice, kasneje pa začela sodelovati s slovenskimi oblikovalci in se hkrati odločila za izdelovanje nakita. Prve ogrlice so bile iz ročno narejenih vrtnic. »Danes jih niti videti več ne morem, toliko dela je bilo z njimi. Vsako vrtnico sem naredila posebej,« pove z nasmeškom na obrazu.

V sedanji kolekciji, ki je na poličkah, sta dva tipa ogrlic – enojna in dvojna. Ika pravi, da je enojna bolj primerna za mlada dekleta in ženske, medtem ko je dvojna ogrlica za bolj zrele gospe, takšne kot je tudi sama: »Minimalističen nakit se pri zrelih ženskah preprosto izgubi. Zrelejša koža prenese močnejši nakit.«

»Krilo optično zoža in odstrani kakšen kilogramček, ki je odveč. V njem se ženske počutijo samozavestne, lepe in tako je prav.« 

Kolekcija oblačil IKA zajema basic krila, basic lanena krila, tope in majčke z dolgimi rokavi in vsa so na voljo v omejeni količini. Ika je z izborom modela krila, želela da le-to ustreza večjemu številu žensk, zato je na krilu pas raztegljiv, boki so široki in linija je lepa. Lanena krila s potiskom so primerna za pomladno – poletne mesece, prikazujejo pomlad samo po sebi, živahno, cvetočo in ženstveno. Basic krila so bolj klasična, elegantna in tradicionalnih barv. Obema modeloma pa je skupno to, da sta udobna, ženstvena in poudarita žensko silhueto.  V trgovini se krila največ prodajajo v večjih številkah, kar Ika objasni: »Krilo optično zoža in odstrani kakšen kilogramček, ki je odveč. V njem se ženske počutijo samozavestne, lepe in tako je prav.« Pas na krilu je narejen posebej, je pleten in vsebuje svetlečo nitko, kar krilu doda tisto piko na i. Raztegljivost pa mu omogoča, da ustreza 2 do 3 konfekcijskim številkam.

Top Wolf in krilo Basic

Nova kolekcija IKA oblačil je poskrbela tudi za dva brezčasna, elegantna in ženstvena topa. Top Mila je narejen s podprsnim šivom, ki poudari lepoto prsi in stisne pas. »Tudi, če prsi nimaš, se ti v tem topu, kar zdi, da jih imaš,« je delo svoje mame pohvalila Iva. »Tudi Mila ni brez ključnega elementa. Čipka na zgornjem delu je tista posebnost, zaradi katere je drugačen in ima dodano vrednost,« je pripomnila Ika.

Drugi top, ki mu rečemo kar Wolf in je plod ustvarjalnosti in dela gospe Ike, poimenovala pa ga je Iva, je kombinacija elegance, nežnosti in čistosti, ki jo ustvari zgornji, prosojni del oblačila. Oba sta narejena iz viskoze in nekaj elastina za prožnost.

Krila iz kolekcije Basic in top Mila

»Izbran material mora biti udoben«

Pri Basic krilih je Ika kot material uporabila prevešanko. Uporabo materiala in raztegljivega pasu je upravičila s sledečimi besedami, ki držijo kot pribito: »Krila morajo biti udobna, ko greš na kosilo in se dobro naješ, te nikjer ne sme tiščati.« Pri letnih krili je uporabila lan, ki ji je najljubša poletna tkanina. »Zračna in mehka. Lan in svila sta edini tkanini, ki preneseta zgubanost in ju naredi še posebno lepi. Kot patina pri lesu,« je pojasnila svoj izbor.

Še skupinska fotografija po prijetnem druženju

Mrak se je že prevesil v noč, ko še kar nismo prenehale z občudovanjem oblačil in nakita, ki so ga naredile nežne ročice, z vso natančnostjo, ki je sploh možna na tem svetu. Psička Hana, ki je cel čas mirno ležala na sveže položenem tapisonu v trgovini, je že utrujeno mahala z repkom in pogledovala proti izložbi, v želji, da končno odide v zavetje doma. Me pa smo se še kar sladkale s piškoti in želele izvedeti še več o vseh skritih talentih naše Ike, ampak o tem kdaj drugič :)

Ika, hvala, ker ste večer preživela z nami. Ste izjemna ženska in zgled marsikomu. Hvala za okusne piškote in ostale dobrote, življenjske modrosti in vse kar ste nam povedala, pa še kdaj vabljena, da takole skupaj preživimo večer.