Search icon

Odeja Plečnik

Baragaga

195,00 295,00 

Odeje Baragaga, spletene na pletilnih strojih, navdihnjena z naslovno ilustracijo Plečnikove knjige Architectura perennis, izdane leta 1941 v Ljubljani. Avtorica Ksenija Baraga se je z motivom poklonila priznanemu arhitektu Jožetu Plečniku ob 150-letnici njegovega rojstva, ki smo jo obeležili leta 2022. Za hladne noge pogret, posteljo pokrit ali osamljenemu kavču življenje vdahniti. Pa tudi za glavo pokrit so odlične, ko v njej divja kaos. Tako skrbno in drobno spletene bombažne ali volnene niti, da stres ne pride skozi.

Kaj nam je še posebej všeč?

Odeja združuje starodavne tehnike pletenja s sodobno digitalizacijo tekstilne proizvodnje in reinterpretira slavno Plečnikovo delo.

NA VOLJO: Na spletu in v trgovini v stari Ljubljani
SKU: Odeja Plečnik KATEGORIJE: , , , , , OZNAKA:

Slikarka in tekstilna ustvarjalka Ksenija Baraga pod blagovno znamko Baragaga tekstilne niti vpleta, vozla in oblikuje v unikatne vzorce, različnih barvnih palet, ki jih lahko nosimo kot umetniški artefakt.

Oživlja in posodablja tradicionalne slovenske etnografske motive. Vsako risbo, ki oživi na pletenini, s sodobnimi računalniško vodenimi stroji najprej digitalizira. Osnovno risbo spremeni v tisoče pikslov, nato pa z mirnimi živci in veliko potrpljenja enega po enega postavlja v mrežo, da nastane grafika, ki jo nato pletilni stroj prevede v zanke. Proces je dolgotrajen, a si kulturna dediščina, ki jo z njim reinterpretira, zasluži vsako sekundo dela.

KAKO SE JE ZAČELO: Leta 1985 iz ljubezni do tekstila in pletenin.
OD KOD PRIHAJA: Iz urbane Ljubljane in slovenske kulture.
ZNAČILNOSTI: Prepleteno z barvami in zgodovino.
PRIPOROČILO: Čez glavo pokrij, ko je preveč skrbi.

Dimenzije:

od 152/156 x 216/224/226 cm

Barva: marelična / magenta | sv. modra / rjava | črna / bela | rumena / bela | modra / siva | rjava / bež | sv. modra / rjava
Material: Bombaž | Volna
Teža: 0.8 kg
Pomagamo poiskati darilo
Zavijemo za vas
Napišemo posvetilo
Dostavimo kamor želite

ZANIMIVE KOMBINACIJE

IKA lepo vabi tudi v trgovino v stari Ljubljani. Prostor je res prijeten, na policah pa se družijo le najboljši kosi. Pridite, pomagali vam bomo izbrati, zaviti, razveseliti.

pon do pet 9:00 - 19:30
sob: 9:00 - 18:00
ned in prazniki: 10:00 - 18:00

Pomagamo izbrati darilo
Vse prav lepo zavijemo
Na roko napišemo posvetilo
Dostavimo hitro in zanesljivo