Search icon

Pleteni šal Plečnik Vinjeta

Baragaga

51,20 

Šali Baragaga, spleteni na pletilnih strojih z motivom, ki reinterpretira Plečnikova dela. Pletenina Vinjeta je navdihnjena z različnimi risbami vinjet, ki jih je arhitekt Jože Plečnik (1872 –1957) namenil za opremo knjig. V svojem bogatem opusu je poskrbel za grafično podobo različnih revij, oblikoval je naslovnice knjig, načrtoval prelome strani in izrisoval vinjete. Izvirne risbe vinjet hranijo v Plečnikovi zbirki MGML.

Šali so v beli embalaži z opisom in razlago ilustracij.

Kaj nam je še posebej všeč?

Šal združuje starodavne tehnike pletenja s sodobno digitalizacijo tekstilne proizvodnje in reinterpretira cenjene motive iz kulturne dediščine.

NA VOLJO: Na spletu in v trgovini v stari Ljubljani
SKU: Pleteni šal vinjeta KATEGORIJE: , , , , , , , OZNAKA:

Slikarka in tekstilna ustvarjalka Ksenija Baraga pod blagovno znamko Baragaga tekstilne niti vpleta, vozla in oblikuje v unikatne vzorce, različnih barvnih palet, ki jih lahko nosimo kot umetniški artefakt.

Oživlja in posodablja tradicionalne slovenske etnografske motive. Vsako risbo, ki oživi na pletenini, s sodobnimi računalniško vodenimi stroji najprej digitalizira. Osnovno risbo spremeni v tisoče pikslov, nato pa z mirnimi živci in veliko potrpljenja enega po enega postavlja v mrežo, da nastane grafika, ki jo nato pletilni stroj prevede v zanke. Proces je dolgotrajen, a si kulturna dediščina, ki jo z njim reinterpretira, zasluži vsako sekundo dela.

KAKO SE JE ZAČELO: Leta 1985 iz ljubezni do tekstila in pletenin.
OD KOD PRIHAJA: Iz urbane Ljubljane in slovenske kulture.
ZNAČILNOSTI: Prepleteno z barvami in zgodovino.
PRIPOROČILO: Nežno zavij okoli vratu tudi poleti, ko piha.

Barva: Bež, Siva
Dimenzije: 156 x 23 cm
Material: 40% akril, 60% fina merino volna
Teža: 0.2 kg
Pomagamo poiskati darilo
Zavijemo za vas
Napišemo posvetilo
Dostavimo kamor želite

ZANIMIVE KOMBINACIJE

IKA lepo vabi tudi v trgovino v stari Ljubljani. Prostor je res prijeten, na policah pa se družijo le najboljši kosi. Pridite, pomagali vam bomo izbrati, zaviti, razveseliti.

pon do pet 9:00 - 19:30
sob: 9:00 - 18:00
ned in prazniki: 10:00 - 18:00

Pomagamo izbrati darilo
Vse prav lepo zavijemo
Na roko napišemo posvetilo
Dostavimo hitro in zanesljivo