Vsi odtenki Jane Mršnik

»Bilo je tako, kot bi mi nekdo v zibko stresel celo vrečo sanjskih priložnosti.«

Pod znamko BelaBela, iz katere delikatnost kar puhti, se predstavlja Jana Mršnik – nič manj delikatna sama po sebi. Če bi jo srečali na ulici, bi na prvi pogled morda rekli, da je plaha; vendar bi po pogovoru z njo ugotovili, da je vse prej kot to. Je predana oblikovalka, mama in žena ter navdih za mnogo kateri par oči, ki uzre njene izdelke. Mi smo jo želeli še malo bolje spoznati, zato smo jo povabili na klepet. Zanimalo nas je predvsem, zakaj si je izbrala pot mnogih poklicev, kaj jo na njej ohranja in kako vse to mojstrsko združi v svoj vsakdan.

Jana, kdo si?
Introvertirana, navzven večkrat resna in zadržana Jana, navznoter živahna in nagajiva Pika – kot me že od malega kličejo. Sem tudi predana in zahtevna, vendar občutljiva mama.

Kako pa bi te opisal tvoj mož?
Pravi, da sem svojeglava, dobrodušna, trmasta in včasih naporna. Pa bi se kar strinjala z njim. : )

jana_01

Jana Mršnik – poigrava se s tradicionalnimi tehnikami ročnih del in jih interpretira v duhu sodobnega časa.

Sanjski poklici se v otroštvu pogostokrat razlikujejo – ali pa poetično enačijo s tem, kar kasneje res izberemo. Kaj si želela postati, ko si bila MalaMala?
Vse sorte. Od violinistke, baletke, pevke, plavalke do pisateljice smešnih zgodb. Bilo je tako, kot bi mi nekdo v zibko stresel celo vrečo sanjskih priložnosti. Povsod sem bila zraven in povsod sem bila »ta glavna«. Pravzaprav ni bilo niti prostora, da bi si ob vsem tem želela postati še kaj devetega. No, če malo pomislim, sem pa zelo rada tudi risala, ampak to je bil takrat hobi, ni bilo treba posebej vaditi doma ali po urniku. O poklicu modnega oblikovalca nisem nikoli razmišljala in če me ne bi popolnoma očaral govor profesorja na informativnem dnevu na NTF, bi bila danes verjetno arhitektka.

»Do približno 15 let nazaj sem bila prepričana, da bom oblikovalka oblačil …«

Pa si le pristala v oblikovalskih vodah. Si marsikaj: mentorica na dveh fakultetah, grafična oblikovalka, oblikovalka prostorov, ilustratorka, produktna oblikovalka in tekstilna umetnica. Kako vse to poleg družine in časa zase zmoreš spraviti v zgolj 24 ur? Ti sploh ostane kaj časa zase, da se nadihaš?
Nisem nobena »super ženska«in imam to srečo, da imam krasno podporo v družini. Vsega naštetega vseeno ne zmorem več početi, že nekaj časa ne ilustriram, čeprav ilustracijo pogrešam. Verjamem pa, da bom še kakšno kdaj ušpičila.
Čas zase je zame ustvarjalni čas. Takrat res diham in se napolnim z energijo. Tega časa mi že dolgo primanjkuje, prioritete so bile v zadnjem času pač drugje, pretežno na fakultetah in pri hčeri in njenih umetniških aktivnostih. Kar mi k sreči tudi čisto lepo paše.

Kako bi torej najraje preživela proste dni?
Ustvarjalno! Sem ena tistih oseb, ki še na počitnicah »teži« z delom. Kar naprej moram »nekaj prčkati«, sicer nisem srečna in se mi zdi, da zabijam čas. Lani sem na morju ves čas vezla podstavke. Letos bodo tudi zagotovo šli z mano pod borovce. Pač uživam v svojem delu, kaj č’mo.

»Kar naprej moram »nekaj prčkat’«, sicer nisem srečna.«

Ko že govorimo o željah: Česa si res, res, reees želiš?
Zdajle bi res želela en delovni prostor zase, ker pri nas smo dobesedno oblečeni v stanovanje, potem imam pa še jaz noter svojo produkcijo. Velikokrat rečem, da »zdaj se grem pa domov stlačit’«.

Pa za tvojo blagovno znamko? Kaj bi si želela zanjo?
Da bi rasla, živela in se razvijala. Malo je podhranjena zadnje čase in zato temu primerno manj obrodi.

Zakaj sploh ime BelaBela? Kakšen pomen ima?
BelaBelo sva zasnovali skupaj z odlično oblikovalko Vesno Štih. Torej, bili sva dve, zato dvojno ime. Dvojno tudi zato, ker je veliko izdelkov modularnih, sestavljenih. Pa še igrivo zveni.
Bela pa zato, ker je »barva« neskončnosti, ustvarjalnosti, življenja. Ni imela toliko zveze s tem, da je večina izdelkov belih, bolj se nama je fino slišalo – rumena je bila že zasedena, »enojna« bela pa ni dovolj pisano zvenela. BelaBela je barvita, vsebuje pridevnik in samostalnik, se kotali naprej in tujci jo izgovarjajo brez zapletanj.

Logo_belabela_1

BelaBela v svojih projektih združuje oblikovanje tekstila, industrijsko oblikovanje in oblikovanje prostora.

Začetki. Prve ideje, prvi pomisleki. Kdaj si začutila povezanost s tekstilom in kdaj se je ta razvila v idejo: Hej, to bi bilo pa dobro spraviti na trg?
S tekstilom sem se srečala na fakulteti in do približno 15 let nazaj sem bila prepričana, da bom do konca življenja oblikovalka oblačil – pa ilustratorka vmes.
Potem je prišlo leto 2005, bila sem noseča in sem zato razmišljala o biologiji in kemiji pa nastanku življenja, pa z Vesno sva premlevali zakonitosti življenja po dolgem in počez in so nastajale molekule in fraktali … Nenačrtovano, spontano se je zasukalo tako, da sem iz oblikovanja oblačil presedlala na to, kar počnem zdaj in čemur lahko rečem »produktno oblikovanje«. In imam se fino.

Če staršu rečemo, naj izbere najljubšega otroka, je to misija nemogoče. Kaj pa tvoji izdelki? Imaš najljubšega?
Trenutno najbolj ujčkam lesene podstavke, najljubši izdelek je pa verjetno kar luč 1∞ in vsa serija izdelkov iz modulov. Navezana sem na njih kot na svojega otroka.

jana_09

BelaBela se predstavlja na domačih in mednarodnih oblikovalskih sejmih, bienalih in razstavah tekstilne umetnosti.

Zakaj prav na njih?
Ker se je s temi izdelki vse začelo kot neko novo življenje. Ko je luč ugledala »luč sveta«, je postala središče vseh izdelkov in takrat se je začela »svetiti« tudi znamka. Kljub temu, da se kolekcija razvija že več kot deset let, jo še vedno vabijo na različne razstave in dogodke, kar se mi zdi lep kompliment. Kar naprej se »moram« ukvarjati z njo, tako da nenačrtovano živi in se zbudi tudi, ko je npr. že nekaj mesecev pospravljena v omaro in si prisežem, da »zdaj pa RES ne bom več tega ponavljala«.

Omenila si tudi lesene podstavke, Cocoons. Narejeni so v Sloveniji, bolj natančno v Brezovici. Pa so tudi materiali slovenskega izvora? Ti je pomembno poreklo materialov, ki jih izbiraš, ter transparentnost po načelih pravične trgovine?
Mi je pomembno, seveda, vse našteto. Materiali so, kolikor vem, slovenskega izvora. Lasersko so rezani v Sloveniji. Ročno jih vezejo slovenske roke. Embalažo ročno izdeluje slovenski mojster, poreklo papirja mi ni znano … Sukanci … hm … ja, ti so uvoženi.

Kdaj vezeš – zvečer pred televizijo ali imaš strogo organiziran urnik in delavnico v ta namen?
Nič od tega; delam doma za kuhinjsko mizo, tudi na tleh, ko na mizi zmanjka prostora (treba je nekje tudi kosilo pojesti) in se zelo hitro razširim kot plesen. Po tej plati je z mano nekoliko težko shajati (in tale »nekoliko« je nekoliko milo rečen). : )
Včasih je prav zabavno, ko komu pokažem katalog ali pa mapo s fotkami in pripomni kaj v stilu: »… uf, tole moraš imeti pa hudo ekipo za sabo …«. Težko si predstavljajo, da je vse skupaj narejeno v popolnoma vsakdanjih življenjskih pogojih in da niti ateljeja nimam. Pa me vseeno čisto resno vzamejo. : )

COCONS namizni podstavki | table mats | belabela

Serija namiznih podstavkov združuje sodobno tehnologijo z ročnim delom.

 

COCONS namizni podstavki | table mats | belabela

Jana Mršnik raziskuje terapevtski učinek ročnih del in ga vključuje v proizvodni proces.

Kupci vidijo le končni izdelek in njegovo ceno, ki je pri maloserijski, unikatni proizvodnji velikokrat mnogo višja. Kako bi obrazložila kupcem, kaj vse se skriva v ceni izdelka, kar je na koncu laičnim očem skrito?
Zadevo sem direktno preizkusila, in sicer na zadnjem sejmu decembra v Münchnu. Zainteresirane kupce sem kar »posedla« v štant, jim potisnila v roke podstavek Cocoons in šivanko s sukancem ter jih povabila, naj vezejo. Zraven smo se pogovarjali o izdelku in tako so med izdelavo počasi dobivali neki občutek zanj. Sledila so seveda vprašanja, zakaj je izdelek tako poceni. Sama imam že nekaj let v delu zgibanke, ki bodo priložene izdelkom in razkrivajo prav njihovo ozadje. Eden od projektov, za katere zmanjkuje časa …

Kako sama gledaš na poklic umetnice in oblikovalke? Kakšne so zate prednosti in slabosti tovrstnega dela?
Poklic je povezan z neklasično organiziranim življenjem. Ustvarjam, ko je navdih. In ko je, padem noter tako globoko, da ga ni dvigala, ki bi me zvlekel ven in ni je lune, ki bi me nagnala spat. Ne začne se ob osmih zjutraj in ne konča ob štirih popoldne, razen slučajno.

»Ko padem noter, je ni lune, da bi me nagnala spat!«

Glede na to, da že nekaj časa aktivno prispevaš k slovenskemu oblikovanju, si se gotovo srečala z vsaj nekaj oblikovalci na enakem področju. Kakšen odnos imaš do njih? Jih doživljaš kot konkurenco ali inspiracijo?
Inspiracijo, vsekakor. Zdrava konkurenca je pa tudi dobrodošla. Cenim in občudujem delo nekaterih svojih kolegov ustvarjalcev. Rada debatiram z njimi, rada jih vprašam za nasvet in z veseljem jim nasvet tudi dam. Verjamem, da se potrebujemo in se tudi učimo eden od drugega. Skušam tudi vedno več izdelkov kupovati od kolegov oblikovalcev. S tem jih podprem tako moralno kot materialno, poleg tega sem sama oblikovalka in s tem v zvezi znam to delo ceniti.

Kako je nastajala junijska izložba Trgovine IKA? Pri tehnični izvedbi si imela dodaten par rok, kar se tudi vidi: izdelek je vrhunski in v IKI smo prav ponosni nanjo – če bi lahko, bi si izložbo odeli nase in se z njo važili po mestu. : )
Hvala za pohvalo, tudi jaz sem več kot vesela.
Kar se tiče ideje trenutne izložbe sem izhajala iz lastnosti podstavkov. Tako lahki in zračni, da se dvignejo od tal in v zrak dvignejo še kozarce. Pri meni pač mora vse lebdeti in plavati, to je že skoraj moj zaščitni znak. Pri izvedbi mi je pomagal mož in opravil izpit iz vrhunske potrpežljivosti. Vsi podstavki so obešeni na laks, visijo na 150 nitih. Ja, vsako posebej je bilo treba zavezati!

»Pri meni pač mora vse lebdeti in plavati.«

Se je vse izteklo po pričakovanjih? Koliko prostora si prepustila improvizaciji?
Sploh se ni, po prvem dnevu sem skoraj obupala. Videti je bilo klavrno in celo noč sem travmirala. Tako sva z možem navsezgodaj zjutraj začela uresničevati plan B in nastal je plakat, ki je v sekundi rešil problem.

Kako gledaš na Trgovino IKA – imaš kakšno izkušnjo z nami, ki bi jo bilo vredno deliti? Kakšen nasvet, da bomo še boljši?
Včasih se sprašujem, ali znate čarati. : ) Vsekakor je trgovina krasna, izdelki izbrani, ponosna sem, da sem lahko zraven. Res ne vem, kaj bi svetovala, kvečjemu bi vprašala za recept, kako tako dobro prodajati.

Za konec te »poštokamo« še za ideje na poti: Kakšne se ti podijo po mislih? Kdaj jih lahko pričakujemo, izdelane, na poličkah?
Če bi šlo po željah in bi dan imel 30 ur, bi bile že leta na poličkah. Serija 3D printanih izdelkov iz organskih mas, med drugim, če jih ne bo prej čas povozil.

jana_10

Junijska izložba ljubljanske Trgovine IKA v mnogoterih nitih.

 

jana_12

V Trgovini IKA smo ponosno na junijsko izložbo, če bi lahko, bi si izložbo odeli nase in se z njo važili po mestu. : )


line_top

Hitrih 5

  1. Najljubši trenutek dneva je … Hči.
  2. Najbolj sladka razvada? Slano pecivo.
  3. Kateri predmet si vsaj enkrat »špricala?« Lonček za sobno rastlino. : )
  4. Papirnat rokovnik, digitalna aplikacija, post-it listki ali krasna zmeda? Čudoviti kaos.
  5. Tvoj skriti talent? Glasbeni. Pa tudi odlično rimam.

line_bottom

Čeprav imamo o njenih rimah v IKI bolj malo dokazov, pa imamo zato polno izložbo in še polnejše poličke njenih Cocoons podstavkov. Pridi pokukat kakšni so in si izvezi še svojega.

 Napisala Neža Renko.