Ko mika keramika

Najdemo jo blizu kave, v galeriji, v pečici in za vratom. Pri zobozdravniku, v kopalnici, na balkonu, med urnimi kazalci – včasih pa tudi kar na tleh. Je častna gostja kraljičine čajanke in redna spremljevalka vseh, ki  sploh ne vejo, kdo kraljica je. Keramika: zmes zemlje in neba, vseh barv in oblik, a z enim namenom: da nam dobro, večno služi.

»Keramika se lahko okruši, razpoka, razbije – uničiti pa se je ne da.«

Glina je zlato, zlato je glina
Preden keramika postane platno za naše kuhinjske dosežke, domovanje našega novega fikusa in skladišče pozabljenih kovančkov, jo najdemo največ kar na tleh: kot rjavo, zgubano kepo gline. Takšno so jo našli tudi tisti, ki so ji prvi dali pravo obliko.

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_12Tisoč in ena keramika, pa vse tako krasne! PolonaPolona, Nika Stupica in Jasmina Verbič (JaVe).

»Iz blata oziroma gline so se v zgodovini najprej začele izdelovati posode za shranjevanje in priprave hrane,« razlaga Tatjana Gomboc Jerman, »V te namene so civilizacije uporabljale glino po praktično celem svetu. Material je bil namreč povsod dostopen, izkazal pa se je za zelo odpornega.«

To seveda velja še danes: keramiko namreč  najdemo v prav vsaki sobi našega doma, v vsakem kotičku sveta in na vsakem koraku našega življenja. »Gline se dobro spomnim že iz otroštva,« se spominja Jasmina Verbič, »V vrtcu smo izdelali opeko in zgradili manjšo hišico; a te že do naslednjega jutra ni bilo več, ker se je podrla. Dobro se spomnim žalosti vseh nas, otrok.«

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_8Jasmina Verbič je z znamko JaVe nekaj otroške igrivosti ob spoznavanju gline ohranila še do danes. Kolekcijo Kandi prodaja Trgovina IKA.

Od vretena do polic
Vsa glina potrebuje, tako kot vsi mi, nekaj topline, preden se požene v širni svet. Najprej jo na vretenu obdelajo roke. »Najprej glino pregnetem, jo stehtam in nato zvrtim na lončarskem vretenu,« Jasmina Verbič opisuje prve korake, Tatjana pa dodaja: »Packanje z njo je moj najljubši del. Je mehka in voljna – neverjetno, kaj vse se lahko naredi iz kepe blata!«

Obešalnik za krpo                        Iz blata nastajajo tudi mucki, če verjameš ali ne.

Ko roke zaključijo z delom, so na vrsti čopiči, ki izdelek opremijo z barvami, nato pa hop, v pečico! A to prvo, biskvitno žganje ni prav nič podobno peki tort – izdelki se namreč grejejo na temperaturi od 980 do 1250°C. »Tako pečen izdelek je že trden, a je porozen,« razlaga Tatjana, »Taki so recimo klasični rdeči lončki za sajenje rož.«

»Neverjetno, kaj vse se lahko naredi iz kepe blata.«

Da ne bi tako tudi ostalo, se ohlajen izdelek glazira. »Glazura izdelek utrdi in mu zapre pore, da postane vodoodporen,« razlaga Tatjana, »Skodelice, posode in vaze tako držijo vodo.«

Da glazura svoje delo opravi, pa se izdelek žge še enkrat; šele nato je pripravljen na odhod iz delavnice. »Najljubši trenutek je, ko odprem peč,« razmišlja Jasmina. »Mislim, da to velja za vse lončarje …« Tatjana se strinja: »Ta trenutek je najbolj dramatičen. Nikoli čisto ne veš, kaj je nastalo, se lepo speklo in kaj počilo!«

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_10Nikoli ne veš, kaj bo pokukalo iz peči. Izdelava: Jasmina Verbič, JaVe, kolekcija MU. Prodaja: Trgovina IKA

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_9Glazura prepreči, da bi keramika vso slastno mleko v vrčkih zase vzela. Izdelava: Jasmina Verbič, JaVe, kolekcija MU. Prodaja: Trgovina IKA.

In res – čeprav je po karakterju pravi Martin Krpan našega stanovanja, se tudi njej kdaj kaj zalomi. »Razpoke nastanejo, ko je skrček med glino in glazuro, ki se med žganjem krčita, preveč različen,« nam objasni Tatjana Gomboc Jerman.

Jasmina jim ni ravno naklonjena: »Ja, te so res problem. Pri večjih kosih se včasih naredi kar na dnu in sem prav jezna nase, ker tega ne opazim pravočasno.« Tatjana pa v njih vidi tudi priložnost za nekaj lepega: »Pri izdelkih za prehrano niso ravno dobrodošle, drugje pa so lahko dekorativne, saj je z njimi izdelek videti rustikalnejši.«

Trdna kot kamen, skala, kost
Tudi keramike ne gre vse metati v isti lonec. Saj bi nastala prava zmešnjava! Ene so namreč grobe, druge fine ­– kot na tržnici ljubljanska gospa; ene bolj mehke, druge bolj bele. A najtrši med vsemi sta kamenina in porcelan.

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_1Uganeš, pod kaj spada tale Pavlinčeva kolekcija?

»Kamenina ima lastnost kamna,« poenostavi Jasmina, ki z njo tudi sama veliko ustvarja. In res: takšni izdelki so veliko težji in masivnejši od preostale keramike, a so hkrati tudi trdnejši in odpornejši na krušenje. Te skoraj čudežne lastnosti jim prinašajo višje temperature žganja, ki se gibljejo okrog 1200 °C. »Ker se delci bolje spojijo, izdelki niso porozni za tekočine – četudi niso glazirani«, razlaga Jasmina.

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_11Kamenina je trša in masivnejša. Takšna je kolekcija K Soči, ki jo ustvarja Jasmina Verbič z znamko JaVe. Prodaja: Trgovina IKA

A čeprav kamenina daje vtis največjega hrusta na vasi, ni edina, ki dobro prenaša zobe časa. Morda izgleda suhcen in krhek, a kot pravi Nika Stupica: »Porcelan je večen«.

»Porcelan je najbolj bela zvrst keramike in je najmanj porozen, tudi če ni glaziran,« svoje izdelke opisuje Nika. »Pri žganju se najbolj krči, saj je tudi žgan pri višjih temperaturah.«

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_3Porcelan do potankosti pozna Nika Stupica.

Najbolj prepoznaven znak porcelana pa je morda ravno njegova »prosojnost«; veliko vrst porcelana ob močni svetlobi del le-te tudi proseva. »Mene je ravno ta prosojnost najbolj pritegnila. Ta belina in navidezna krhkost,« se spominja Nika.

Skodelica z ročajem LPorcelan je prepoznaven po naravni belini, ki jo lahkokombinirmo z izbranimi barvnimi glazurami.

Porcelan se od preostale keramike loči že v načinu oblikovanja; mnogi se tako kar vlivajo. »Material se vlije v mavčne kalupe, iz katerih ga vzamemo po nekaj urah,« razlaga Nika. Takšen izdelek nam, preden se posuši, da tudi možnost glajenja robov in dodatnega oblikovanja, bodisi z odvzemanjem ali dodajanjem reliefa.

Čeprav tudi njega čaka dvojno žganje, pa so za razliko od lončevine in kamenine temperature znatno višje. »Prvo žganje poteka pri 930°C,« razlaga Nika, »končno žganje, s katerim izdelek pridobi karakteristike porcelana, pa poteka med 1220°C in 1400°C

20.04.2017_WEB_clanek_keramika_2Porcelan in njegove glazure prestajajo najvišjo temperaturo peči.

Keramika mika
Ravno zato, ker k nam pride iz tako toplih peči, keramika toploto lahko tudi oddaja vsem, v katerih domove zaide. Mogoče je to njena organska oblika, mogoče sam dotik – a prenekateri izdelek nam daje občutek domačnosti in zleze v našo roko kot kos dobrega kruha. »Keramični izdelki imajo vedno neko toplino, dušo,« razmišlja Tatjana.

A zakaj ima prav vsak doma vsaj nekaj pisanih keramičnih skodelic, krožnikov, tisto večno posodo za potico in šik porcelanast set, ki je rezerviran za kraljičin obisk, nekoč nekje? Dobro prenašanje toplote naših štrukljev, juhic in čajev, ki jih moramo najprej pošteno popihati, je samo eden izmed trikov v njenih ročajih.

Skodelica brez ročaja M | Cup M

Odlagalka za kuhalnico | Ceramic Spoon HolderKeramični izdelki so topli in naravni, zato se zlahka znajdejo tudi v kuhinji.

Zaradi svoje trdne stukture je odporna na odrgnine in marsikatero obremenitev, zaradi svojega naravnega izvora pa tudi ne izloča škodljivih snovi. Le-te pa so lahko prisotne v nekaterih glazurah, zato moramo biti pri nakupu pozorni, da je uporabljena glazura primerna za stik s hrano – takšna, kot jo imajo tudi naši avtorji.

Keramika Pavlinc | Pavlinc stonewareKruh in keramika imata skupnega več, kot le nekaj črk. Tale hlebček počiva na krožniku Pavlinčevih

Ne bodi počen
Gotovo se je vsakemu od nas kdaj zazdelo, da je krožnik kar poskočil iz roke – in vedno nas kar malo srce zaboli, ko se to zgodi! »Keramični izdelek prenese marsikaj, samo razbiti ga ne smemo,« se strinja Jasmina Verbič.

A tudi če se nam zdrobi na črepinje, črepinjice in črepinjčice, ni keramika prav nič huda. »Žgan in glaziran izdelek se lahko okruši, razpoka, razbije – uničiti pa se pečenega kosa gline ne da,« nas tolaži Tatjana Gomboc Jerman. No, saj vendar res vsi dobro vemo, da črepinje le srečo prinašajo! :)

Da to drži, potrjujemo tudi naši trgovinici, kjer so kakšne črepinje sem in tja že kar neizogibne. Naši avtorji nam namreč pridno polnijo vse poličke – tudi tiste, bolj visoke – s samimi mičnimi, ročno izdelanimi keramičnimi kosi, ki pa so kar težki,  ker jih s čisto ljubeznijo napolnijo.

crtica021
Katera šalčka pa z ljubeznijo (in kakšno okusno kavo) napolni tebe?
Mislimo, da si zasluži slavo sveta, zato jo kar pridno pofotkaj, deli in označi z #mikame #trgovinaika

crtica013

ekipa_nezaBesede pregnetla Neža Renko