Mila.Vert: Med šivanko in cvetjem

Pod nežne naborke in čiste linije, še polne jutranjega sonca, se z znamko Mila.Vert podpisuje Tina Logar Bauchmuller. Svetlolasa, vedno polnih rok – ali dela ali še manjših otroških rokic – kot niti svojih oblačil umetelno prepleta družinsko in poslovno življenje. Čeprav je sama pri bolj drobnih, pa so zato njena dejanja vedno velika – prepojena z vizijo in predanostjo, ki jo potrebuje svet. Na prvi pogled sanjavi, a vedno stvarni ji je uspelo iz ljubezni do ustvarjanja kot rožico vzgojiti sveže, naravi naklonjeno podjetje – čeprav sama zase pravi, da ni rojena vrtnarka. Ker so z njenimi oblekami pred kratkim zacveteli tudi naši obešalniki, smo o njej želeli izvedeti malo več …

»Biti iskren ter priznati sebi in drugim, da si “ga polomil”.«

Tina, kdo si?
Sem mama, žena, hčerka, sestra in prijateljica, hkrati pa tudi ustvarjalka in podjetnica.

Kakšno je tvoje vodilo v življenju, po kakšni filozofiji deluješ?
Iskrenost in spoštljiv odnos do vseh in vsega, kar nas obdaja. Biti iskren ter priznati sebi in drugim, da si »ga polomil«, ni vedno najlažje, vendar pa z leti vse bolj ugotavljam, da je to edini način; vse ostalo mi jemlje preveč energije.

Mila Vert | Trgovina IKA

Tina Logar Bauchmuller.

Si tudi mama – kako te je to spremenilo?
To se bo slišala kot zelo obrabljena fraza, ampak: zdi se mi, da sem odrasla. Svoje dotedanje resnično brezskrbno življenje, potovanja in kariero sem postavila na stranski tir in se posvetila otroku. Posledično sem v tem obdobju doživljala od s skrbjo prežetih do najbolj čudovitih trenutkov – zaradi katerih se je bilo vsekakor vredno odreči nekaterim svojim preteklim navadam in razvadam.

»Vert v francoščini pomeni »zeleno« in nakazuje koncept blagovne znamke – skrb za okolje.«

Kakšna pa si bila sama kot otrok?
Bila sem velik sanjač. Čisto nič me ni motilo, če sem bila nekaj ur popolnoma sama. Kljub temu pa so najlepši spomin brezskrbna dolga poletja, preživeta s prijateljicami nekje ob močvirju ali v gozdu v bližini naše hiše v Kočevju.

Tudi svojo pripadnost modni industriji si začutila že zelo zgodaj – menda si že v osnovni šoli imela svojo modno revijo. Se še spomniš kakšnih začetnih kosov?
Prav dobro se je spomnim. Babica in mami sta mi jo pomagali izdelati, dan pred šolo v naravi smo ustvarjale do poznega večera. Nastala je bila lanena obleka na naramnice, spredaj na gumbe in z velikim razporkom od pasu navzdol. Spodaj pa kratke hlače. Precej drzno za osnovnošolko.

»Potrebovala sem kar nekaj poguma, da sem zapustila udobje redne službe in se podala v podjetništvo.«

mila_vert-5

Tina Logar Bauchmüller.

mila_vert-3

Oblačila so narejena iz okolju in ljudem prijaznih materialov, po principu pravične trgovine.

Tvoje čedne oblekice smo v IKI dobili šele pred kratkim – kako mlada je tvoja blagovna znamka?
Širšemu krogu je bila predstavljena v lanskem koncu julija. Nastajala in razvijala se je sicer že vrsto let, vendar sem potrebovala kar nekaj poguma, da sem zapustila udobje redne službe in se podala v podjetništvo.

Od kod ime za blagovno znamko Mila.Vert?
Mila je vzdevek moje hčerke, Vert pa v francoščini pomeni »zeleno« in nakazuje koncept blagovne znamke – skrb za okolje.

11051927_909553555776453_7124797043281934936_o

Koncept blagovne znamke je skrb za okolje.

Ta skrb za okolje in ljudi se pri tvoji znamki kaže pri uporabi ekoloških materialov in delovanju po načelih pravične trgovine. Kdaj te je to sploh začelo zanimati?
Verjetno je bil mejnik, ko sem v času podiplomskega študija živela na Nizozemskem in Švedskem. Obe državi sta znani po svoji trajnostni naravnanosti in sta imeli v tem pogledu name tudi precejšen vpliv.

»GOTS (The Global Organic Textile Standard) je vodilni svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila. «

Materiali, ki jih uporabljaš za kreacije, imajo po večini GOTS certifikat, ki pa je mnogim izmed nas nepoznan. Kaj se skriva pod to kratico?
GOTS (The Global Organic Textile Standard) je vodilni svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila. Gre za neodvisno preverjanje vseh faz v procesu nastajanja tekstila – od pridobivanja surovin pa do proizvodnje.

mila_vert-2

GOTS (The Global Organic Textile Standard) je vodilni svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila.

Uporaba ekoloških materialov se gotovo tudi pozna pri končni ceni izdelka, kajne?
Zelo se pozna. Tudi sama si želim, da bi bila oblačila dostopna širšemu krogu ljudi, zavedam pa se, da to zaradi nekoliko višje cene ni mogoče. Te pa morajo pokrivati dražje ekološke materiale in butično oz. maloserijsko izdelavo.

Znamka deluje tudi po načelih pravične trgovine, kjer se pri poslovanju točno ve, koliko denarja gre za kaj in koga; material, izdelavo, oblikovanje, prodajo in dajatev državi. Kako se tega lotite vi?
Uporabljamo predvsem materiale z GOTS certifikatom – ta poleg zgoraj omenjenih zahtev namreč določa tudi, da morajo vsi pridelovalci in predelovalci delovati tudi v dobro ljudi, ki so vključeni v proces. Sama pa tudi redno obiskujem vse izvajalce šiviljskih in krojaških storitev.

mila_vert

Vsi pridelovalci in predelovalci morajo delovati v dobro ljudi, ki so vključeni v proces.

Občutek, ko veš, da delaš dobro naravi in ljudem , predvsem pa v skladu s svojo miselnostjo, mora biti res fantastičen …
Res je, počutim se privilegirano, da mi je uspelo ljubezen do ustvarjanja spremeniti v poklic ter imeti sočasno tudi pozitiven vpliv na naravo in ljudi. Pa čeprav je ta vpliv zelo majhen.

»Počutim se privilegirano, da mi je uspelo ljubezen do ustvarjanja spremeniti v poklic ter imeti sočasno tudi pozitiven vpliv na naravo in ljudi. Pa čeprav je ta vpliv zelo majhen. «

Kako pa se Slovenke odzivajo na tvoje delo?
Prijetno sem presenečena. Veliko žensk si vzame čas in mi pove, kako so jim všeč oblačila in sam koncept blagovne znamke. Ravno danes sem dobila čudovito sporočilo, da se, sedaj še gospodična, želi poročiti v naši beli obleki – to se mi zdi res imenitno!

Tvoj »eko stil« se gotovo odraža tudi na drugih področjih tvojega življenja – na katere “izdelke” si še posebej ponosna in vesela, da si jih našla in jih uporabljaš?
Trenutno se navdušujem nad supergami francoskega proizvajalca Veja. Precej fascinantno se mi zdi, da je večina njihovih superg narejenih iz materiala, ki ga pridobijo iz recikliranih plastenk.

Jesenska kolekcija je že na IKINIH prodajnih policah. Kakšna je?
To so brezčasne srajce in srajčne obleke, ki nam bodo še dolgo služile in se bodo lepo dopolnjevale z ostalimi kosi oblačil v naših garderobnih omarah. Potrudila sem se in poskrbela za popestritev oblačila s kakšnim lepim in posebnim srajčnim detajlom.

Mila Vert | Trgovina IKA

Brezčasne srajce in srajčne obleke, ki nam bodo še dolgo služile in se bodo lepo dopolnjevale z ostalimi kosi oblačil v naših garderobnih omarah. Kolekcija jesen 2016 Mila Vert. Prodaja: Trgovina IKA. 

Mila Vert | Trgovina IKA

Kolekcija jesen 2016 Mila Vert. Prodaja: Trgovina IKA.

 

crtica02

Hitrih 5

  1. Najljubši trenutek dneva je … Jutro in pitje kave – v popolni tišini.
  2. Najbolj sladka razvada? Mamin jabolčni »štrudl«.
  3. Kateri predmet v šoli si vsaj enkrat »špricala«? Najbolj mi je v spominu ostalo skupinsko »špricanje« celega razreda v osnovni šoli. Ni bilo toliko pomembno za kateri predmet je šlo, bilo je zabavno, dogodek pa nas je takrat dobro povezal.
  4. Papirnat rokovnik, digitalna aplikacija, post-it listki ali krasna zmeda? Koledar na telefonu. Na prvi pogled deluje kot krasna zmeda, meni pa se zdi sistematično urejen.
  5. Tvoj skriti talent? Hkrati odnesti otroka, veliko torbo in cca. 10 kosov oblek na obešalnikih od avta do vrat stanovanja.

Tudi mi radi delujemo v dobro ljudi, zato Tini vedno vzamemo par takšnih polnih obešalnikov, da ji je malo lažje. Njenih čudovitih oblekic imamo tako zdaj že celo omaro – pridi pobrskat, morda pa kakšna zacveti tudi na tvoji koži.

crtica01

Besedilo stkala: Neža Renko.

Jesenska kolekcija 2016