Okolju prijazne FOOD WRAP povoščene krpice in zgodba iz ozadja

Že nekaj časa na naših poličkah lahko kupite povoščene krpice, ki so odlična alternativa za alu-folijo ali plastično folijo, malokdo pa pozna zgodbo iz ozadja, ki je presenetljiva. Virtualno kavico smo pile z gospo Ireno Prezelj, ki jih izdeluje in je gonilna sila blagovne znamke BeeZeeB.

Irena pozdravljeni, ustvarili ste trajnostni izdelek, ki rešuje problematiko plastične folije in alu folije za enkratno uporabo. Povejte nam prosim, kako je nastala ideja za FOOD WRAP?

Idejo za FOOD WRAP sem dobila med brskanjem po internetu. Že nekaj let sama izdelujem božična darila za družino in prijatelje. Lani sem imela namen sešiti mrežaste vrečke za nakupovanje sadja in zelenjave. Ogledovala sem si objave na temo ZERO WASTE in naletela tudi na navodilo za izdelavo povoščenih krpic, ki nadomestijo plastično in alu folijo. Ideja se mi je zdela takoj odlična. Ves potrebni material sem imela doma in ko se je novoletni vrvež malo polegel, sem se lotila izdelave prvih krpic. Razdelila sem jih prijateljicam in vse smo jih začele navdušeno uporabljati. Ker sem že dlje časa iskala idejo, kako preusmeriti svojo poklicno pot, ni trajalo dolgo od izdelave prvih krpic, do ukinjanja prvotne dejavnosti mojega podjetja.

Irena je spremenila dejavnost podjetja in izbrala bolj okoljsko prijazno dejavnost, ob kateri se tudi sama boljše počuti.

S čim pa ste se ukvarjali pred tem?

Pred tem sem imela podjetje za izdelavo sveč. Pretežni del naše proizvodnje so bile nagrobne sveče. Svečarji sicer plačujejo okoljski  prispevek za vsako prodano svečo, vendar me je dejstvo, da na trg plasiram proizvod, ki nepotrebno onesnažuje okolje, vsako leto bolj bremenilo. Povoščene krpice so tako popolno nasprotje prejšnje dejavnosti in v veselje mi je, da sedaj z vsako prodano krpico naredim nekaj dobrega za okolje.

 

“Pred tem sem imela podjetje za izdelavo sveč. Dejstvo, da na trg plasiram proizvod, ki nepotrebno onesnažuje okolje, me je vsako leto bolj bremenilo.”

 

Načrtujete v prihodnosti še kakšen izdelek, ki bo prijazen do okolja?

V naslednjem letu se bo FOOD WRAP-u verjetno pridružil še FOOD POCKET. To bo povoščena vrečka, namenjena shranjevanju živil, ali pa česa drugega. Sicer se lahko vsa živila zavije v povoščene krpice, ki se jih tudi veliko lažje očisti, ampak ko se odpraviš na trg je praktično, če ti branjevka solato ali drugo zelenjavo postavi kar v lično povoščeno vrečko.

 

“Če namreč ime naše nove blagovne znamke BeeZeeB izgovorite fonetično, v angleščini pomeni »delovna čebela«. To sem jaz letos vsekakor bila.”

 

Kako ste preživeli poletje? Verjetno kar delovno?

Letošnje leto je v moje življenje prineslo veliko sprememb in zato je bilo poletje zares delovno. Prvotno dejavnost mojega podjetja sem povsem ukinila. To je bil zelo velik podvig in letos pri nas ni bilo časa za dopust. Izkazalo se je, da je ime nove blagovne znamke, ki nakazuje čebelji vosek, glavno sestavino povoščenih krpic, kar dobro izbrano. Če namreč ime naše nove blagovne znamke BeeZeeB izgovorite fonetično, v angleščini pomeni »delovna čebela«. To sem jaz letos vsekakor bila.

Se veselite jeseni in vseh pisanih barv, ki nam jih prinaša? Napovedali ste nove motive za FOOD WRAP, takšne jesenske, nam lahko o tem poveste kaj več, da potešimo firbce naših bralcev? :)

Jesen je eden mojih najljubših delov leta. Narava je bogata z barvami in sadovi semen, ki smo jih sejali spomladi. Vse se počasi umirja. To ne velja za BeeZeeB, saj je v pripravi nova kolekcija, ki bo na policah Trgovine IKA takoj v začetku oktobra. Krpice so zložene v štiri nove kombinacije. Prinesle bodo jesen in pridih zime, nekaj bo tudi za romantike in tiste, ki imajo radi svežino. Novost so tudi posamezno pakirane krpice velikosti 33 cm x 33 cm, SINGLE WRAP, s katerimi se lahko dopolni kombinacije.

 

Nekaj motivov iz nove kolekcije FOOD WRAP

 

Drugače tudi sami skrbite za okolje in uporabljate izdelke za večkratno uporabo in skrbite, da ne proizvedete preveč odpadkov ter kako?

Doma že več let postopoma uvajam različne, okolju prijazne ukrepe, za zmanjševanje odpadkov. Verjamem v individualno odgovornost vsakega posameznika in tudi ko govorimo o globalnem problemu, kot je onesnaževanje, mora vsak najprej pomesti pred svojim pragom. Že nekaj let sadje in zelenjavo kupujemo le  pri kmetu, jogurta v lončkih ne kupujemo več, ampak na bližnjo kmetijo odnesemo steklene lončke, v katere nam naredijo jogurt, papirnate brisačke smo zamenjali z bambusovimi, ki jih lahko operem, iz frotirja sem sešila blazinice za odstranjevanje ličil.

Pa povoščene krpice res dolgo zdržijo?

Krpice, ki jih imam doma, sem izdelala in začela uporabljati februarja. Ker jih večkrat povaljam, so še vedno kot nove. Krpico vstavim med dva peki papirja in podrgnem z valjarjem. To naj bo kar intenzivno drgnjenje. Vosek na krpici se tako segreje, ponovno zlepi in postane bolj voljno. To priporočam vsem uporabnikom, saj se življenjska doba krpic tako zelo, zelo podaljša.

 

“Krpice so zložene v štiri nove kombinacije. Prinesle bodo jesen in pridih zime, nekaj bo tudi za romantike in tiste, ki imajo radi svežino. Novost so tudi posamezno pakirane krpice.”

 

Kaj največkrat pri vas doma zavijete v povoščeno krpico in kateri je vaš najljubši motiv?

Doma imamo kar veliko zalogo krpic in v njih zavijamo prav vse. Kruh, sir, solato, polovico čebule, limone ali avokada, paprike, korenje … Tudi malico za službo zavijem v krpico. Ko pričakujemo goste, postavim jedi na mizo v skledicah, ki so prekrite s krpicami, da se prigrizki pred prihodom gostov ne izsušijo. Meni je najljubša zelena krpica, ki je del kolekcije Lemon.

Če pokukamo v Irenino kuhinjo, lahko vidimo različna živila ovita v FOOD WRAP.

Kaj je tisto, kar vas žene v življenju in vam daje motivacijo za naprej?

Rada ustvarjam lepe stvari. Če pa je moj izdelek še koristen je to moja motivacija za naprej.

Za konec bi vas rada vprašala še, kako ocenjujete nas, naše sodelovanje, komunikacijo in podobno. Ste zadovoljni z nami, našo vizijo in predstavitvijo vaših izdelkov? Bi kaj spremenili, kaj dodali?

V veliko veselje in ponos mi je sodelovanje s Trgovino IKA. Preden sem začela izdelovati krpice sem večkrat brskala po trgovinici in občudovala vse lepe izdelke. Cenim vašo profesionalnost in prijaznost do strank. Preko vas tudi spoznavam nove tržne prijeme, kot je Instagram in se vsak dan učim.

 

HITRIH PET

Pomlad ali jesen? … Pomlad
Morje ali gore? … Morje
Najljubša zelenjava? … Zelje, pripravljam ga pogosto, na tisoč in en način, je zdravo in poceni
Črna ali bela? … Bela
Brez česa ne bi mogli živeti? …  Brez plavanja, strašno rada plavam

 

Gospa Irena, najlepša hvala, ker ste si vzeli čas in odgovorili na vprašanja. Vaša podjetniška pot je res zanimiva in veseli nas, da lahko sodelujemo z vami, ste navdih marsikomu!