OLOOP: Pod vsakim OLOOPkom se skriva sadež

V znamki Oloop ubrano sodeluje prava mala množica rok, ki že vrsto let predeluje svoje ideje v resničnost; igrajo se z materiali in oblikami ter predajajo, kot toplo skodelico čaja, svoje znanje – drugim rokam. Katja Burger, Tjaša Bavcon in Jasmina Ferček, spletene skupaj s prijateljstvom in ljubeznijo do dela, se svetu predstavljajo z izdelki, dovršenimi kot zreli jesenski sadeži: prijetno vabijo, so vsi barviti in kakor nalašč za našo dlan. Ker jih pri nas predstavljamo že dooolga leta, se nam je zdelo edino prav, da tudi mi njih malo »olupimo« in pogledamo, kaj skrivajo v sebi.

»V začetku smo se bolj posvečale oblikovanju izdelkov, zdaj pa nas zanima bolj to, kako izdelki oblikujejo nas.«

OLOOP so tri slovenske oblikovalke – Katja Burger, Jasmina Ferček in Tjaša Bavcon. Fotografija: Kristjan Jarni

Če seštejemo starosti vseh treh, katero številko dobimo?
Približno 129.

Po čem bi se prepoznale že na daleč?
Jasmina ima ob sebi vedno pleteno košaro z malico, Tjaša pa potuje z oranžnim kolesom in vedno prepolnim nahrbtnikom.

Najljubši letni čas je …
Skandinavsko poletje.

Če bi bil svet narejen po vaše, kaj bi uvedle in kaj izbrisale iz obstoja?
Nič. Vse ima svoj smisel in namen.

Kateri so bili vaši sanjski poklici v otroštvu?
Jasmina: Ne vem, če je princeska poklic, ampak – želela sem si postati princeska.
Tjaša: Vsak trenutek nekaj drugega! Ko mi je mama prebirala pravljice, sem bila prepričana, da bom postala pisateljica, ko je oče ustvarjal iz lesa, sem želela postati oblikovalka, ko je babica šivala obleke, sem bila prepričana, da bom šivilja, …
Katja: Slikarka in veterinarka.

Katera od vas najlepše poje?
Hm, nikoli še nismo skupaj pele, mogoče bi lahko probale. Sporočimo.

Pekle ste pa gotovo že! Katera peče najboljše palačinke?
Tjaša.

Česa v vaši pisarni/delavnici ne sme zmanjkati?
Zeliščnih čajev, tekstila in svetlobe.

blog_oloop-6

TEKSTIL ZDAJ! Delavnice, katerih namen je ohranjati živost sodobnega tekstilnega oblikovanja in razširjanje dojemanje tega, kje vse nas tekstil lahko spremlja. Fotografija: Kristjan Jarni

oloop-2-2

Projekt Povezave – tekstilna instalacija v nastajanju. Fotografija: Kristjan Jarni in Oloop.

Ljudje radi poslušamo kakšne hecne zgodbe. Katera je vam v času sodelovanja najbolj ostala v spominu?
Tista iz snemanja na Barju … Našle smo romantičen, sinjezelen travnik, kjer smo z velikim navdušenjem in pričakovanjem pričele s pripravami. Po kakšni uri smo ravno postavile in uredile naše izdelke tako, kot se šika in pričele s snemanjem. V tistem trenutku sta pridrvela dva moška, neznanca, malo okajena in naredila cel cirkus, češ da smo na njuni zemlji in da bosta poklicala policijo. Ko sta opazila, da ne delamo škode, sta se omehčala in ostala z nami vse do večera. Pravzaprav smo se ju s težavo znebile, ves čas sta se želela slikat z nami in se postavljala pred kamero. Takrat bi skoraj me klicale policijo.

Vaše ime se izgovori »Olup«, kot OLUPek. Ime verjetno nima zveze s kakšnim olupkom?
Ja, eden od pomenov je tudi olup. Ime je duhovito in vsebuje veliko vitaminov.

Kakšna je bila vaša vizija na začetku poti in kakšna je danes?
V začetku smo se bolj posvečale oblikovanju izdelkov, zdaj pa nas zanima bolj to, kako izdelki oblikujejo nas.

Kako je pravzaprav nastal Oloop? Kje ste se spoznale in ugotovile, da bi lahko skupaj naredile nekaj izvrstnega?
Vse se je začelo, ko smo pripravljale razstavo Obleka Oblika v Mestni galeriji 2002. Takrat se je porodila ideja o delu v skupini, podpori, povezanosti. V začetku nas je bilo v Oloopu 5 (del skupine sta bili tudi Elena Fajt in Jana Pika Mršnik), od leta 2007 pa smo ostale 3.

Tudi če ste samo tri, zna biti delo kar izziv – ste namreč same ženske, tako da so bile vmes tudi porodniške odsotnosti. Je bila to kakšna ovira?
Ne, glede nosečnosti smo se prav lepo razporedile. Prvi je prišel na svet 2004, druga 2011 in tretji 2015. Vsaka ima za sedaj le enega otroka in nam kar gre.

»Pravzaprav v zadnjih letih razvijamo prav takšne izdelke,
ki jih ljudje lahko naredijo tudi sami«

Oblikujete izdelke z nekaj slovenske tradicije, ki pa so lahko krasno prodajni tudi izven meja – kakšne so vaše izkušnje pri trženju takšnih izdelkov v tujini?
Svojih izdelkov v tujini ne tržimo same. Za italijanski trg imamo agenta, pogosto pa se nam lastniki tujih trgovin samo javljajo, ker so izdelke zasledili na spletni strani ali v tiskanih medijih. Volnena mila med drugim prodajamo tudi v trgovini Droog Design na Nizozemskem.

Omenjeno volneno milo je na trgu že dooolgo, v Trgovini IKA je kar del tiste “klasične” kolekcije. Kako je sploh nastalo?
Res je, v prodaji je že 10 let in je vsekakor najuspešnejši izdelek. Idejo zanj smo dobile med urejanjem prvega ateljeja. Ko smo bile izmučene od pleskarskih opravil, smo se odločile, da za si za poživitev duha izvedemo delavnico, ki smo si jo priredile le sebi – tema je bila ovčja volna.

volna_oloop

Izdelek volneno milo nastane z ročnim polstenjem mila in ovčje volne, ki se združita v eno. To je stara tehnika, še znana v tradicionalnih družbah po celem svetu. Prodaja: Trgovina IKA. Fotografija: Oloop.

blog_oloop-2

Lahko je darilo ali majhno razkošje, ki nam polepša bivalne prostore in nam prinese zadovoljujoče zasebne trenutke. Oblikovalke volnenega mila so dobile častno pohvalo na Bienalu slovenskega oblikovanja. Prodaja: Trgovina IKA. Fotografija: Oloop.

“Saj to pa lahko naredim sam” smo ob njem včasih slišali zašepetati stranko – kakšen je vaš pogled na to?
Pravzaprav v zadnjih letih razvijamo prav takšne izdelke, ki jih ljudje lahko naredijo tudi sami. V ta namen raje, kot da izdelke prodajamo, predajamo znanje, kako si to izdelati sam.

blog_oloop-5

Balkanski copat /na poti na Islandijo. Projekt, ki v je povezoval Jesenice, Ljubljano in Reykjavik. Namenjen ženskam migrantkam iz bivših jugoslovankih republik – njihovemu opolnomočenju, kulturni in socialni integraciji, povezovanju in ustvarjanju s tekstilnim ročnimu delom. Fotografija: Jarni Kristjan in Oloop

blog_oloop-10

Oloop delavnica šalov: super roke. Učenje preprostih tehnik pletenja, kjer ne potrebujemo pletilk, le svoje roke.

Zdaj imate za sabo že kar lepo število projektov in izdelkov. Vemo, da je težko izbrat, ampak – kateri je še vedno najljubši in zakaj?
Projekt Telo Tekstil Spomin. Takrat smo dvakrat potovale v Turčijo, kjer smo imele dovolj časa za poglobljeno raziskovanje in zato soustvarjale na način, ki je bil za nas precej neobičajen. Raziskovale smo skupaj s še dvema Turškima oblikovalkama in priredile participatorni dogodek za ženske iz Izmirja in Ljubljane. Pri tem smo se posvečale raziskovanju notranjega življenja žensk in njihovega odnosa do lastnega telesa.

blog_oloop-9

Projekt Telo, tekstil, spomin se je posveča raziskovanju naravnih ritmov ženskega telesa ter objektov in simboličnega sveta, ki je s tem povezan. Fotografija: Jarni Kristjan in Oloop.

Kateri projekt pa je trenutno najbolj aktiven? Se kaj pripravlja za naprej?
Trenutno je aktiven projekt Razkrite roke 3, ki bo trajal vse do avgusta 2017. Delavnice bodo potekale predvsem na Jesenicah in bodo namenjene usposabljanjem iz trženja, prodaje in promocije sodobno oblikovanih tekstilnih izdelkov preko spleta. V sklopu tega projekta pričakujemo tudi gostji iz Textile Arts Centra iz New Yorka, ki bosta predstavili delo centra, ki je vsaj po našem mnenju eden najzanimivejših in ustvarjalnih na svetu.

crtica02

Hitrih 5

  1. Najljubši trenutek dneva je … Jasmina: Jutranji obisk vrta na Barju. Tjaša: večerno prebiranje pravljičnih zgodb moji mali Savani. Katja: Definitivno jutro. Zgodnje jutro. Sončni vzhod.
  2. Najbolj sladka razvada? Jasmina: Branje pod drevesom. Tjaša: Ležanje na travniku in opazovanje oblakov, ki ves čas spreminjajo svojo podobo. Katja: Sladoled. Poleti vsak večer, na sprehodu.
  3. Kateri predmet v šoli si vsaj enkrat »špricala«? Jasmina: Nobenega. Tjaša in Katja: Telovadbo.
  4. Papirnat rokovnik, digitalna aplikacija, post-it listki ali krasna zmeda? Jasmina: Papirnati rokovnik Tjaša: listi, listki, lističi. Katja: Papirnati rokovnik. Ta je obvezen. Če ni fizično napisano, se ne prekopira v moje možgane.
  5. Tvoj skriti talent? Jasmina: Poslušanje. Tjaša: Soustvarjati v tišini. Katja: Hoja po gurtni. Čeprav to redko izvajam, mi je že kmalu uspelo ‘shoditi’ in če bi jo lahko imela doma (živim v bloku), bi bila vedno v zraku.

Tudi mi smo kar malo v višavah, kadar nam Oloopke prinesejo svežo zalogo izdelkov, ker potem cela trgovina lepo diši. Pridi pokukat, mogoče se tudi ti kar “olupiš” od samih dobrot ;)

crtica01

Besedilo stkala: Neža Renko.

Oloop izdelki iz naših polic: