Poklon čebelam na izvirnih izdelkih slovenskih oblikovalcev

Čebele opravljajo pomembno delo, ki prispeva k ohranjanju biološkega ravnovesja v naravi in omogočajo uspevanje različnih rastlinskih in živalskih vrst.  Čebele slovijo po svoji vlogi pri zagotavljanju visokokakovostne hrane (med, matični mleček in cvetni prah) ter drugih izdelkov, ki se uporabljajo v zdravstvu in drugih sektorjih. Toda delo čebel pomeni veliko več! Največji prispevek čebel in drugih opraševalcev je opraševanje skoraj treh četrtin rastlin, ki proizvedejo 90 % svetovne hrane. Tretjina svetovne proizvodnje hrane je odvisna od čebel, torej je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja.

V Trgovini IKA se zavedamo pomembnosti in ogroženosti čebel, zato vsako leto ob svetovnem dnevu čebel, za katerega je bila med glavnimi pobudnicami ravno Slovenija, pripravimo več aktivnosti, da spodbujamo zavedanje o skrbi za čebele in njihovi ogroženosti v današnjem svetu. Z velikim veseljem pa na naše poličke postavljamo izdelke slovenskih oblikovalcev, ki svojo zavezanost do čebel izrazijo skozi ustvarjanje. Skrbite za čebele in podpirajte majhna slovenska podjetja, ki se v mnogih stvareh lahko poistostvetijo s temi krhkimi živalmi. So pridni, marljivi, se trudijo, a trenutna situacija jih je ogrozila ter postavila v nezavidljivi položaj.

Povoščene krpice in vrečke z avtorskim motivom

Poleg medu, ki je zagotovo najbolj razširjen čebelji pridelek, nam čebele zagotavljajo tudi cvetni prah, propolis, matični mleček in vosek. Ravno vosek pa je glavna sestavina Beezeeb povoščenih krpic in vrečk, ki nastajajo izpod pridnih rok Irene Prezelj. Pred kratkim je lansirala čisto svoj avtorski motiv na krpicah in vrečkah, ki bodo poskrbele za zmanjšanje plastičnih odpadkov. S pravilno nego jih lahko namreč uporabljate zelo dolgo. (Nasvet: rahlo jih segrejte s fenom in povaljajte med dvema peki papirjema – krpice bodo zopet kot nove, posnetek si lahko ogledate tukaj)

V mesecu maju, ko praznujemo Svetovni dan čebel, in v mesecu juniju, smo pripravili posebno ugodnost na vse povoščene krpice in povoščene vrečke znamke Beezeeb. Nudimo vam kar 25 % znižanje cene izdelkov, saj želimo, da bi vsako gospodinjstvo v Sloveniji spoznalo to odlično alternativo za plastično folijo in z uporabo le te, vsaj malo prispevalo k zmanjšanju plastičnih odpadkov, ki neposredno ravno tako vplivajo na izumiranje čebel.

 

Čebele na kuhinjskem tekstilu

Slovenska ustvarjalka pod imenom JAGABABA, ki z nami sodeluje že mnogo let, je znana po svojem ročno potiskanem kuhinjskem tekstilu. Navdih za motive črpa iz narave, tako so se na njenih izdelkih pojavile tudi nam vsem zelo ljube čebele. Krasijo predpasnike, košarice za kruh, kuhinjske krpe in odlične vrečke za kruh, ki nadomestijo plastiko in ohranjajo kruh svež dlje časa. S čebeljim motivom so  pred tremi leti pozdravili  praznovanje Svetovnega dne čebel, 20.maja

 

Čebele na nogavicah

Če sledite trendom, potem veste, da so potiskane nogavice osvojile srca mladih in mladih po srcu. Blagovna znamka nogavic Slocks, ki na nogavicah predstavlja tradicionalne slovenske motive iz kulinarike in kulturne dediščine, je na nogavice prenesla motiv satovja kot poklon marljivim delavkam. Oblikoval jih je Jani Bizjak, ki je oblikoval tudi motiv za spominski kovanec ob prvem svetovnem dnevu čebel leta 2018. Narejene iz prvovrstnega česanega bombaža, lahko pa se pohvalijo tudi z ekološkim certifikatom.

Socks Honey | Nogavice med

 

Čebele in satovje kot modni dodatek

Ideje o lesenih uhanih z motivom čebel in satovja se je porodila mlademu družinskemu podjetju PARAROK. Uhani so lahki, ročno pobarvani in iz kvalitetnih materialov. Ljubiteljice čebel in slovenskega oblikovanja jih s ponosom nosijo.