Studio Rižnar: v Slovenijo jo je pripeljala ljubezen

Kasia Rižnar je gonilna sila v Studiu Rižnar, kjer nastajajo čudovite kartice in voščilnice s cvetličnimi motivi. Je umetnica, ki je verjela v svoje sanje, se trudila in jih kasneje tudi začela živeti. Prihaja iz Poljske, a jo je ljubezen pripeljala v Slovenijo.

Je kdo rekel, da romantične zgodbice ne obstajajo več? :) 

Kasia živjo, najprej nam nekaj malega povej o sebi, kdo si, kaj počneš, kako to, da te je pot zanesla ravno v Slovenijo?

V Slovenijo sem prišla zaradi ljubezni. Nikoli nisem tega načrtovala, niti si nisem predstavljala, da bi se kdaj lahko zgodilo.  A ko je prišlo do tega, da se je bilo potrebno odločiti o selitvi v Slovenijo, je bila to ena izmed lažjih v mojem življenju. Sem ilustratorka, ki uživa v svojem delu in dela s srcem.

Ljubezen jo je pripeljala v Slovenijo.

 

Kakšno je življenje v Sloveniji v primerjavi s Poljsko?

Življenje je v bistvu podobno, mogoče le malce bolj počasno. Ravno ta “Slow Life” način življenja in razmišljanja mi je pri Slovencih tako všeč.

 

“Ko je prišlo do tega, da se je bilo potrebno odločiti o selitvi v Slovenijo, je bila to ena izmed lažjih v mojem življenju.”

 

Kaj pa jezik, ti dela preglavice?

Ne … Sicer med pogovorom se sliši, da imam naglas. Med pisanjem pa pogosto zamešam vrstni red, ali kakšno končnico, ampak na splošno  sta si  jezika zelo podobna in slovenščino sem hitro sprejela kot svojo.

Katera slovenska tradicionalna jed ti je najljubša in katero mesto v Sloveniji najraje obiščeš?

Prleška gibanica je zagotovo na vrhu seznama, ampak veliko slovenskih jedi imam rada. Še bolj všeč mi je način, kako se o hrani razmišlja. Vsaj na Štajerskem je to še vedno družinski obred, nekaj, kar je v isti meri dobro za dušo in za telo.
Obožujem moj Ptuj, ko pa gremo na izlet, najraje obiščem Piran.

 

“Prvi originalno naslikan šopek je bil poročno darilo za mojo prijateljico Katarino. Tako je dobila ime prva kolekcija.”

 

Bi delila z nami kakšno fotografijo tvojega delovnega okolja?

Veliko let sem imela studio kar na mizi v kuhinji, sedaj sem končno dobila art studio, v katerem lahko ustvarjam.

Tukaj nastajajo ilustracije.

Od kje jemlješ navdih za svoje s cvetlicami obarvane kartice, ki jih imamo tudi na naših poličkah?
Obstaja za tvojim ustvarjanjem kakšna posebna zgodba?

Cvetlice so najbolj prijeten motiv za sprostitev …  za mene, kadar jih slikam in za vse, kateri ilustracijo gledate. Prinaša največ zadovoljstva. Sicer pa rada slikam tudi portrete in navihane ilustracije likov. Slikanje je bilo vedno zelo pomembno v mojem življenju, vendar sem ga dolgo potiskala na stranski tir. Bil je moj hobi. Pred nekaj leti pa sem naredila pomemben korak in se podala na samostojno pot kot poklicna ilustratorka in zdaj sem tukaj.

Kaj pa imena tvojih kartic/voščilnic? Poimenovana so z ženskimi imeni, so to tvoje bližnje osebe?

Vsaka kolekcija je osredotočena na en cvetlični šopek v raznih variacijah. Prvi originalni naslikan šopek je bil poročno darilo za mojo kolegico Katarino. Tako je ime dobila prva kolekcija. Amelija in Jana so prišle kasneje in se ne vežejo na nobeno konkretno osebo. V ponudbi imam sicer tudi kolekcije grafik Ida in Bor, poimenovane po mojih otrocih.

Voščilnica | Studio Rižnar | Greeting card

Kolekcija Katarina je bila poročno darilo za prijateljico.

Slediš svojim sanjam?

Ja, ampak delam to zelo realistično. Ne podajam se brezglavo na pot. Vendar ja, moj poklic je plod sanj …  in dolgih ur slikanja do polnoči pri kuhinjski mizi :)

Kaj bi počela, če ne bi ustvarjala?

Če ne bi slikala bi verjetno naprej delala v računovodstvu … ja, preden sem se odločila slediti sanjam sem delala kot računovodkinja.
Mogoče pa bi odprla svojo kavarno … Kdo bi vedel. :)

Česa se bojiš?

Višine in ljudi brez karakterja.

Brez česa nikoli ne zapustiš doma?

Mobitela, kreditne kartice in inhalatorja za astmo.

Če bi lahko za en dan postala nekdo drug, kdo bi postala in zakaj?

Včasih bi rekla …  ilustratorka… Zdaj pa … zdaj se ne zamenjam! Niti za en dan!

HITRIH PET

Najpogosteje zajtrkujem … ovsene kosmiče z jogurtom in sadjem
Veliko mesto ali majhna vasica? Vasica v bližini velikega mesta!
Najljubša barva … črna!
Zelenjava ali sadje? Sadje
Brez česa ne moreš živeti? Brez občutka, da to kaj delam ima smisel.

 

Kasia, hvala, ker si si vzela čas in poklepetala z nami. V veselje nam je bilo in hvala ’tistemu’, ki te je pripeljal v Slovenijo :)