Svetovni dan Zemlje: Da bo naša draga Zemlja prijetna za bivanje, moramo poskrbeti sami

Vsako leto 22. aprila v več kot 192 državah praznujemo svetovni dan Zemlje.

Podnebne spremembe so iz majhne težave prerasle v globalni problem, ki ga na lastni koži občutimo širom sveta. Spreminjajo naš življenjski slog in zahtevajo prilagoditve. Saj veste, vedno krajše in milejše zime, ko si narava skoraj ne more odpočiti in pa bolj vroča poletja, kot smo jih vajeni, prepletena s hudimi nevihtami in sušo. Vse to je odraz spreminjanja podnebja, kaj šele odpadki. Plastika se razkraja več desetletji, bojimo se, da kmalu ne bomo imeli več prostora, kjer bomo lahko živeli.

Nina Kovačič svoje kartice in artprinte natisne na recikliran papir.

Majhna dejanja vodijo v boljši jutri

Težko je verjeti, da lahko en posameznik naredi spremembo, ampak verjemite – lahko jo naredi. Z majhnimi spremembami, z majhnimi dejanji pridejo velike spremembe, velika dejanja, spremenjena miselnost in boljši jutri. Ne bodite brezbrižni do Zemlje; tako kot skrbite za čistočo v vašem stanovanju, skrbite tudi zanjo. Verjetno nihče od nas ne želi dihati onesnaženega zraka in živeti med kupom odpadkov. Zatorej, čas je da v življenje vnesemo majhne naravi prijazne spremembe, ki bodo drastično spremenile kvaliteto življenja, nam in prihodnjim generacijam. Začnimo že danes!

Promet

Ni dvoma, da so eden izmed največjih onesnaževalcev zraka izpušni plini avtomobilov. Omejimo jih lahko tako, da začnemo uporabljati javni prevoz, kolo, se v trgovino odpravimo peš – tako bomo nekaj dobrega naredili za naše zdravje in za naravo. Kar vprašajte našo Ivo, ona že ve, vsak dan se na delo pripelje s kolesom, popoldan pa z njim odvihra novim dogodivščinam naproti. Ne ustavita je niti dež, niti mraz.

Zmanjšana uporaba plastike in zmanjšanje odpadkov

V Evropi vsako leto ustvarimo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov. (Saj veste, plastična embalaža ne tehta veliko). Plastika nas ogroža povsod, najdemo jo lahko celo v naših pljučih, v zraku, vodi in hrani – učinek na zdravje pa je še premalo raziskan.

Skrajni čas je, da se začnemo zavedati posledic, ki jih prinaša pretirana uporaba plastike in omejimo njeno uporabo ter zmanjšajmo odpadke. Nekaj nasvetov:

 • Prenehamo kupovati vodo v plastenkah in namesto tega pijemo vodo s pipe, lokalnega izvira, za na pot pa uporabimo stekleničke za vodo.
 • Kupujmo v trgovinah, ki nam omogočajo kupovanje na rinfuzo. Prinesemo svojo embalažo za večkratno uporabo, jo napolnimo in odnesemo domov. Ponovimo.
 • Namesto alu folije in plastične folije začnemo uporabljati povoščene krpice za večkratno uporabo. V Trgovini IKA uporabljamo in prodajamo FOOD WRAP krpice, ki so se izkazale za zelo učinkovite.
 • Tudi lončki za kavo na poti vsebujejo plastiko, zato svetujemo, da izberete lončke za večkratno uporabo. Izbirate lahko med različnimi materiali, pri nas lahko najdete keramične lončke za na pot.
 • V trgovino se odpravimo z vrečko, ki smo jo vzeli od doma. Priljubljenost narašča predvsem vrečkam iz blaga, ki so praktične in še luštne povrhu – v naši trgovinici najdete vrečke s pomladnim navdihom.
 • Če se po zelenjavo odpravite v supermarket, ne uporabljajte plastičnih vrečk, ampak uporabite raje FOOD POCKET povoščeno vrečko, ali pa vrečke za večkratno uporabo, ki jih mnogi trgovci že ponujajo na oddelkih sadja in zelenjave.
 • Na piknike se odpravimo s svojim priborom in krožnikom.
 • Kupujte na tržnicah in malih lokalnih kmetijah, kjer jih prosite, če lahko uporabite svojo embalažo.
 • Plastiko, ki jo imate poskusite reciklirati in ponovno uporabiti.
 • Popravljajmo, kar je mogoče popraviti – denimo čevlje, oblačila, aparate …
 • Omejimo tiskanje.
 • Odjavite se od reklamnih materialov v poštnih nabiralnikih in ponudbo raje poglejte na spletu.

FOOD POCKET se odlično obnese za shranjevanje stvari v razsutem stanju.

Varčevanje z električno energijo

Prižgana televizija, ki je nihče ne gleda, prižgane luči v prostorih, ki samevajo po več ur … Ne, to res ni potrebno. Veliko je odprtih možnostih na tem področju in morda se niti ne zavedamo, da je tudi varčevanje z električno energijo koristno za okolje.

Ponovna uporaba odsluženih stvari

Za naravo in okolje lahko poskrbite tudi tako, da reciklirate ali ponovno uporabite stare, morda že odslužene stvari. Idej je nešteto:

 • Iz starih odsluženih majic, lahko ustvarite krpe za brisanje prahu.
 • Staremu pohištvu lahko povrnete sijoč videz in mu date novo življenje.
 • Iz odpadne embalaže lahko ustvarjate skupaj z otroki.
 • Iz časopisnega papirja lahko naredite priročne škatlice za vsestransko uporabo (Poglejte priložen video)

 

V naši trgovini se trudimo, da upoštevamo vsaj nekaj zgoraj naštetih točk, zato s ponosom povemo, da imamo v ponudbi:

 • Copate, ki so nastali iz filca, narejenega iz recikliranih odpadnih plastenk. Tako je kar 6 plastenkam bila dana priložnost za novo, boljše življenje.
 • Artprinte ter kartice, ki so natisnjeni na recikliran papir, prav tako je embalaža iz biorazgradljive folije.
 • Zapestnice, ki jih je oblikovala kar narava sama in so narejene iz recikliranega srebra.

Plastenke so dobile novo življenje.

Veseli nas, da se vsako leto več ljudi zaveda pomembnosti ohranjanja narave in da tudi mi vsaj malo prispevamo k temu dejanju. Morda so nekateri nasveti na prvi pogled res drastični, ni vam potrebno narediti vsega naenkrat, ampak korak za korak in videli boste, kako dobro se boste počutili.

Podpiramo majhne spremembe

Tudi vas želimo vzpodbuditi k okoljskem razmišljanju in majhnim spremembam, zato vam do 25.4.2021 ob nakupu nad 20 € podarimo SINGLE WRAP VEGGIES.