Taprava potica je pečena v potičniku

Do praznikov in skoka v NOVO LETO, nas loči le še nekaj tednov. Mnogi so že okrasili zavetje svojih domov, v katerih se zadnje čase zadržujemo več kot bi se ponavadi in začeli s praznično peko. In ko omenimo praznično peko, si težko predstavljamo praznike brez potice. Vonj po sveže pečeni potici, rumu, vzhajanem testu in orehih, je tisti, ki Slovence prvi spomni, da je čas radosti, družine, objemov, mrzlih snežink, ki pristanejo na nosu in neizmernega veselja. Če pogledamo v preteklost, zgodovina potice sega že v 16. stoletje. Tudi takrat so jo pekli ob posebnih priložnostih in obstaja celo podatek, da so se v 18. stoletju ljudje zadolževali, da bi si lahko pripravili potico.

Potičnik | Katja Orličnik

Skozi leta se je njena oblika spreminjala, a takšno kot jo pripravljamo danes, je dobila že nekje 200 let nazaj. Spečemo jo v potičniku, posebnem keramičnem ali kovinskem pekaču, ki ima na sredi luknjo in v potičniku (nekje ga imenujejo tudi potičnica) pečena potica je tista prava, tradicionalna.  Katja Orličnik je posebej za nas ustvarila takšen potičnik, v katerem lahko spečete potico, kot so jo včasih naše babice in njihove babice pred njimi.  Narejen je ročno iz keramike v dveh velikostih za taprave poticoljubce in tiste, ki si ob praznikih privoščijo le kakšen kos ali dva. Potičnik je tudi odlično darilo za vse mame, babice in poticopeke. 

Boste letos spekli tradicionalno potico?