izbrano slovensko | Trgovina IKA | (01) 232 17 43 |

Namizni tekač Jagababa

Cena: 37,50 Koda izdelka:
Počisti izbiro
Click Here

100 % ročno potiskan bombaž z izbranim avtorskim vzorcem.

Opis izdelka

Za motiv so nas navdihnili praznovanja in kaj je tisto, ki ne sme manjkati na praznični mizi. To je seveda naša kraljica sladic, potica. Gospa potica! Obvezna je tako za Božič, Veliko Noč, kot tudi ob drugih pomembnih družinskih praznikih. Večni strah in trepet gospodinj ali jim bo testo lepo vzhajalo in ali bo lepo zavita in prav pečena. Potico smo postavili na podstavek, ker si to zasluži, kot kraljica slovenske praznične peke.

Praznik tudi ne bil pravi, če se na mizi ne bi bohotila sočna šunka ali pečenka. Zato je na izdelke prikorakal navaden pujs in Krškopoljski pujs (črno bel), edina ohranjena avtohtona slovenska pasma. Oba motiva imata v Sloveniji zelo velik pomen in sta tesno povezana s praznovanji.

Grafični vzorci pa se naslanjajo na našo arhitekturno, kulturno-etnološko in stavbarsko dediščino. Lahko je naprimer prepoznati »moro« cvetni motiv, ki ga ustvarijo prepleteni krogi in je pogost dekorativni element fasad, zračniških odprtin, ali je vklesan v portale ter krasi uporabne predmete oziroma pohištvo. Rozeta oziroma z ljudskim imenom mora, truta mora ali šest listno znamenje je star ljudski simbol, ki ponazarja sonce in je razširjen tudi drugod po Evropi.

Prav tako je pogost križni motiv, motiv romba in diagonal kvadrata. Tako se pogosto pojavljajo štirje krogi kot zračniki lesenih gospodarskih poslopij, svinjakov, kokošnjakov, skednjev, kašč in tudi kozolcev. Hkrati pa lahko ti 4 krogi spominjajo tudi na abstrahirano štiriperesno deteljico, ki je globalni simbol sreče, v novoletnem času pa je pogost motiv na voščilnicah skupaj s prašičkom – za dvojno srečo.

Ročno potiskano in skrbno zašito v Sloveniji.

BLOG: Jagababa + Jagadec: “Že tako dobro se poznava, da si včasih skorajda že bereva misli.”

Več izdelkov avtorja:

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg
Dimenzije 150 × 45 cm
Origin

Meni