Vila Malina: Po gozdnih poteh vsakdana

Vila Malina je prav posebne sorte bitje. Kot mnogim vilam ji svetli lasje radi v vetru plapolajo in najpogosteje jo srečamo v gozdu, med sanjavimi krošnjami in še malo prezeblim mahom. A vestno se potika tudi po našem vsakdanu; pušča sledi svojih misli na papirju, ki se, ves pisan, znajde v naših torbah, na mizah, v poštnih nabiralnikih, na poti k nekomu …  Verjame v svobodne maškare, rada ima cimet in ime ji je Urška.

»Mislim, da si tega vsi želimo: biti to, kar smo.«

{"focusMode":0,"deviceTilt":0.06102304061385588,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3} Processed with VSCOcam with b1 preset
Urška Jenko, bitje sanjavih pogledov in svetlih idej.

Kje se najraje zbujaš?
Ob odprtem oknu, v zgodnjem jutru.

Če bi se za en dan spremenila v karkoli, bi bila…
Jaz. Mislim, da si tega vsi želimo: biti to, kar smo.

»Učim se, da na prav nič ne čakam.«

Kaj si danes zajtrkovala?
Na kokosovem/riževem mleku kuhan riž z dateljni, cimetom in 70% čokolado.

Recept za najboljše kosilo pa se glasi takole:
Preproste juhe iz sveže zelenjave najraje kuham sicer za večerjo, a vseeno: oljčno olje, šalotka, česen, polovica gomolja zelene, sveža špinača, malo sladke smetane, voda, sol. Na hitro pokuhaš in zmiksaš. Dodaš lahko kocke kruha, popečene v umešanem jajcu.

Kako poteka tvoj vsakdan? Imaš kakšne stalnice ali mine vsak po svoje, brez načrta?
Zadnja tri leta, odkar nisem vezana na klasičen delovni urnik, se trudim živeti izven rutine. Ob družini s psom je to pravi izziv. Tako se moj vsakdan še vedno prepogosto odvije po ustaljenem ritmu: pekarna, trgovina, stiliranje, fotografiranje, računalnik, gozd, kuhinja…

{"focusMode":1,"deviceTilt":0.02976684173079924,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3} Processed with VSCOcam with f2 preset
Še tako fina vila potrebuje kavo, sem in tja.

Kaj že res komaj čakaš?
Učim se, da na prav nič ne čakam. Da je vse tukaj in sedaj. Se pa veselim toplejših dni in svetlobe.

Katera rožica pa bo v teh toplih dneh najlepše zacvetela?
Meni je vse rastlinje po svoje lepo. Po dolgi zimi se veselim pomladnega cvetenja in tistih prvih, živo zelenih listkov na drevesih.

Vsi, ki te vsaj malo spremljamo, vemo, kako rada se sprehajaš po gozdu … Kaj te vedno znova vleče tja?
Tisti, ki redno zahajamo v gozd, točno vemo, kaj nas vleče tja. Gozd in naravo samo je treba predvsem občutiti, biti v stiku s sabo in vsem, v pretoku. Sedite kdaj pod kakšno drevo ali se naslonite nanj, stojte pod krošnjo za nekaj časa in dihajte, pa boste videli, da je vse napisano odveč.

Processed with VSCO with f2 preset
Vila Malina: “Tisti, ki redno zahajamo v gozd, točno vemo, kaj nas vleče tja.”

Zanj praviš tudi, da te navdihuje …
Najbolj me navdihuje ta živost in mir hkrati, ta silna povezanost in moč. Še lepše zna to povedati Alenka Rebula: »V njem je nekaj prvinskega, kar govori s starodavnim dihanjem in ne pozna strahu pred minevanjem in smrtjo. V nenehnem obnavljanju podpira našo preobrazbo.«

Včeraj je bil pustni torek… Si se kaj našemila?
Ah, nič več si ne želim biti maškara. Je pa luštno pogledat otroka, ki se dobro počuti v kostumu. Jaz pogrešam to svobodo na slovenskih ulicah; to, da so otroci malo drugače oblečeni, našemljeni tudi čez leto. Sama sem bila najraje in najpogosteje Pika Nogavička in taka malo drugačna vila.

Kdo pa je kosmatinec na vseh Instagram slikah?
Figo je k nam prišel pred dobrim letom in pol, star 2 meseca in nam svet obrnil na glavo — no, predvsem na bolje! Videti je, da je prišel v pravem obdobju in da sva si zelo namenjena. Imeti žival ob sebi je neprecenljivo.

Processed with VSCO with f2 preset
Figo, ki pridno sodeluje pri gozdnih odpravah.

Vila Malina je vila v pravljici Svetlane Makarovič, po kateri je tvoja znamka dobila ime. Kako je prišlo do tega?
Prvih 13 let sem delala v vrtcu. Že takrat sem občudovala globino in sporočilno vrednost Svetlaninih pravljic. Spomnim se, kako čudovite risbe so otroci risali po tem, ko sem jim prebrala kakšno od njih. Tudi Vila Malina je bila med njimi, a sem kasneje nanjo pozabila. Se je pa vrnila k meni v pravem trenutku.

Ne samo, da je postala ime moje nove službe, kreativne trgovine z didaktičnimi igračami in dodatki za dom; tudi sama Svetlana Makarovič me je podprla v tej ideji. In tako je Vila Malina 8 let dihala z nami na številnih delavnicah, rojstnodnevnih zabavah v gozdu, raznovrstnih druženjih in predstavah za otroke.
Zadnja 3 leta ima drugačno vlogo in sporočilno vrednost, a mislim, da ji ni niti malo dolgčas.

Njej, praviš, posvečaš tudi svojo prvo kolekcijo. Si o njej sanjala že dolgo ali se je ideja utrnila »čez noč«?
Ko so se vrata trgovine Vila Malina v Celju zaprla, so se kmalu za tem odprla nova. Ni se zgodilo čez noč, pa tudi načrtovano ne. To je bilo obdobje, ko sem sama sebi morala prisluhniti, kaj bi najraje počela. Razglednice in zavijalni papir sem oblikovala že prej, za potrebe trgovine, sedaj pa sem se znašla pred malo drugačnim izzivom. Predvsem pred nepredvidljivimi potrebami tržišča.

28.02.2017_WWW_clanek-3
Prva, pisana kolekcija, posvečena Vili Malini.

Processed with VSCO with f2 preset
“To je bilo obdobje, ko sem sama sebi morala prisluhniti, kaj bi najraje počela.”

Motivi te kolekcije so si po tematiki precej različni – iz kakšne skupne osnovne točke izhajajo?
Ideje za motive so prihajale vsaka zase in časovno različno. Izdelkom je skupno to, da sem si vse natančno predstavljala, kako naj bi izgledali, kako naj bodo oblikovani, kakšne barve, papir naj imajo… videla sem že končni izdelek. In želela sem si le eno: da v ljudeh prebujajo občutek lepega, da je to zanje izdelek, ki ga imajo radi ob sebi.

Kakšen je prostor, v katerem delaš? Imaš pravi studio ali delaš tam, kjer te zgrabi navdih?
Delam po navdihu, v različnih prostorih. Doma imam svoj prostor, sicer pa je kar celoten dom hkrati tudi studio. Zjutraj ali predno pričnem z delom imam rada urejen, čist prostor. Ta se zelo kmalu spremeni v ustvarjalni kaos in preden se vsi vrnejo domov se potrudim, da vse zopet izgleda podobno, kot zjutraj.

Processed with VSCO with f2 preset
Kdo bi rekel, da tukaj kdaj vlada tudi kaos …

Zdaj svoje papirnate krasote pod svojim imenom prodajaš že 3 leta. Je tako, kot si si predstavljala? Kaj te je na tej poti najbolj presenetilo?
Ničesar si nisem predstavljala. Samo hvaležna sem, da je tako, kot je in vesela sem, da so vsi izdelki tako lepo sprejeti med domačimi in tujimi kupci.

Kam pa te nese zdaj? Imaš že kakšne načrte, ideje, skice za naslednjo kolekcijo?
Predvsem bi rada sledila sebi in delala to, kar me izpolnjuje. Veliko mi pomeni, da sem prav vse službe opravljala s predanostjo in iz srca, bila zanje poklicana. Čutim, da me ta trenutek vleče spet k otrokom in da je zdaj čas, da ustvarim nekaj zanje.

Vila Malina zvezek | notebook
Nova kolekcija zvezkov za sanjače, svetle glave in tiste, ki znajo biti to, kar so.

Vila Malina zvezek | notebook
“Predvsem bi rada sledila sebi in delala to, kar me izpolnjuje.”

crt1

Hitrih 5

Najljubši trenutek dneva je … zgodnje jutro.
Najbolj sladka razvada? Čokolada.
Kateri predmet v šoli si vsaj enkrat »špricala«? V srednji šoli bi matematiko in fiziko lahko vsak dan, pa je nisem …
Papirnat rokovnik, digitalna aplikacija, post-it listki ali krasna zmeda? Papir, papir!
Tvoj skriti talent je … namenjen meni in vsakemu od nas.

Da slednje drži, vemo tudi pri IKI, saj nam Urška delček sebe vedno pusti v čednih zvezkih in karticah, ki krasijo naše poličke. Pridi jih pogledat, morda tudi s tabo uberejo svojo gozdno pot.

crtica013

 

Besede je pregnetla Neža Renko.

V sanjavih krošnjah so zorele ideje za: