Viva’s Project: Ko na ramenih visi le poletje

Čeprav o toplih mesecih govorimo že v pretekliku, pa so spomini nanje lahko vedno živi in dišeči – taki, kot torbe naše Žive Javeršek. Predana morju in usnju, še vsa poskočna od jutranje kave, ustvarja popotnike, ki nam bodo vedno na dosegu roke; kakovostni, domači in pripravljeni na dogodivščine. Svojo strast do življenja in dobrega dela povzema z znamko Viva’s Project – in ta je, še ne tako dolgo nazaj, tudi prišla v naše ljubljanske konce. Ob priliki smo jo pocukali za kodrček in jo povprašali, kakšen je svet skozi njena poletna očala.

»Odkrivat skrite vrtove, ali pa se sprostit
in namočit noge v morje.«

Živa Javeršek

Živa Javeršek: Smisel življenja je delo, saj prek dela lahko izražaš samega sebe – a le, če delaš tisto, v čemer uživaš. Ko človek to spozna in se po tem ravna, doseže pravo srečo v življenju.

Dajva najprej malo vprašanj za leksikon: opiši se s tremi besedami.
Prijazna, energična in radovedna.

Če bi se spremenila v eno od barv, bi bila …
Modra, ker je to barva jasnega neba in morja.

Kdor gleda tvoje fotografije se mu zdi, kot da je življenje eno samo poletje; vse sveže, prijetno popoldansko, z rdeče nalakiranimi nohti. Katera stvar tebi v življenju daje takšen občutek?
Odraščala sem ob morju in sem zato kar zaljubljena v poletje. Tako me – zavestno in podzavestno – ta občutek spremlja na vsakem koraku.

Imaš kakšno filozofijo ali rek, po katerem se zgleduješ?
»Do what you love«. Smisel življenja je delo, saj prek dela lahko izražaš samega sebe – a le, če delaš tisto, v čemer uživaš. Ko človek to spozna in se po tem ravna, doseže pravo srečo v življenju.

»Čohajo kužka, izdelujejo odlično krhko testo za pite
in pritiskajo na sprožilec fotoaparata.«

Katera rož’ca najlepše cveti?
Hortenzija in potonika. Še posebej slednja, ker je rasla na vrtu pokojnega dedka in babice in z vsakim cvetom obuja spomine.

Kam te najraje zanesejo noge, ko imaš ves ljubi čas na svetu?
Raziskovat kakšno prijetno in romantično evropsko prestolnico, preizkušat kavo, sanjarit v ogromne galerije z umetniškimi deli, odkrivat skrite vrtove, ali pa se sprostit in namočit noge v morje.

In kaj, poleg izdelovanja torbic, še rade počnejo tvoje roke?
Čohajo kužka, izdelujejo odlično krhko testo za pite in pritiskajo na sprožilec fotoaparata.

ziva_javersek_vivasleather

ziva_javersek_vivasleather

Živa Javeršek: »Odkrivat skrite vrtove, ali pa se sprostit in namočit noge v morje.«

Blondinke ste velikokrat v kakšnih šalah in štosih – a poznaš kakšnega? : )
Zdajle na pamet se spomnim le tistega najbolj klasičnega; o blondinki, ki liže uro – ker ima tik-tak samo 2 kaloriji. : )

Praviš, da si bila že v rosnih letih izbirčna pri modi. Zdaj, ko lahko sama izbiraš vse, kar daš nase: kako se lotiš nakupovanja? Že vnaprej veš, kaj iščeš ali so to bolj trenutni navdihi?
Uf, vedno si ustvarjam »wishliste« na Pinterestu, a so ponavadi moji nakupi na koncu vedno zelo nepremišljeni in spontani – sem impulzivni kupec, zato se zadnje čase držim načela, da ničesar ne kupim takoj, ampak najprej prespim in, če sem naslednje jutro še vedno zaljubljena v ta kos, potem grem ponj. Ponavadi pa za mnenje vprašam še fanta – ki pa mi skoraj vedno nakup prepreči : )

Kakšen stil pa potem izhaja iz tega?
Predvsem je zelo preprost; prisegam na udobje, kakovost in na izdelke, ki imajo dušo – ali so bili kupljeni na kakšnem potovanju, ali so od kakšne zanimive in sveže znamke, ki jo želim podpreti, ali pa so res nekaj posebnega in mi ne dajo miru. Stvari imam zelo malo, a lahko skoraj za vsak kos povem zgodo, ki stoji za njim.

Tista prva torbica, ki si jo izdelala sama – se ti še kaj obeša po ramah? : )
Tisto res prvo sva naredili s prijateljico Saro, ki je mojstrica v šivanju. Narejena je bila iz gorčično rumenkastega in sivega usnja – to smo pač takrat imeli doma. Bila je clutch model, v celoti gorčična s sivo črto navpično po sredini. Kdo bi si mislil, da ti dve barvi pašeta skupaj. Še vedno jo imam shranjeno, za arhiv. : )

Kako in kdaj si vedela, da imaš dovolj poguma, da na trg poneseš lastne ideje?
Enostavno sem začutila, da je takrat pravi čas – ko ne iščeš več izgovorov in enostavno vse teče, kot mora.

»Usnje kot mi dobiva svoje gube in odrgnine,
ki se na tak način ne odražajo pri nobenem drugem materialu.«

ziva_javersek_vivasleather

Torba Crossbody, prodaja: Trgovina IKA.

Crossbody usnjena torba | Crossbody leather bag | Viva's project

Ko namažete čevlje, z enako kremo lahko premažete in zaščitite tudi torbico. Torba Crossbody, prodaja: Trgovina IKA.

Zakaj si se za vodilni material odločila ravno za usnje?
Ker je nekaj posebnega, živega, je pristno, lepo diši in se z leti ne obrablja ampak – kot mi – dobiva svoje gube in odrgnine, ki se na tak način ne odražajo pri nobenem drugem materialu.

Kako pa ločiš kakovostno usnje od slabšega? Kaj sama smatraš kot dober material?
Kakovostno usnje je tisto, ki sestoji iz vrhnjega dela kože in ne iz spodnjega, prekritega z raznimi umetnimi plastmi in zaščitami. Tisto, na katerem se pozna življenje in ni na vsej površini enako; tako namreč z leti postaja le še lepše. Prihaja iz Italije, še dodatna prednost pa je, če je vegetabilno strojeno – to pomeni, da se pri obdelavi ne uporablja okolju škodljivih snovi in je tudi za uporabo povsem prijazno. Takšno usnje tudi res lepo diši.

Kako pa se ga najbolje vzdržuje?
Usnje je koža – zato potrebuje nego. Vsi vemo, da je treba usnjene čevlje namazati s kremo in jih zaščititi pred dežjem, pri torbici pa na to pogosto kar pozabimo. Ko namažete čevlje, z enako kremo lahko premažete in zaščitite tudi torbico.

Tvoj torbice so res natančno izdelane. Si težko našla primerno šiviljo?
Imela sem srečo, da sem ju našla že v prvo – torbice namreč izdelujeta dve gospe, prva poskrbi, da usnje glede na model natančno izreže, druga pa dele skupaj sestavi v celoto. Obe sta zelo natančni in pazljivi, kar je zlata vredno.

viva-8

Kakovostno usnje je tisto, ki sestoji iz vrhnjega dela kože in ne iz spodnjega, prekritega z raznimi umetnimi plastmi in zaščitami. Torba Crossbody, prodaja: Trgovina IKA.

»Ženske, ki s svojimi dosegi odtehtajo vse ostalo
in ohranjajo pozitivno ravnovesje.«

Udeležila si se dogodka 500 podjetnic leta 2016. Se ti zdi, da je tvoja generacija žensk bolj prodorna v poslovnem svetu kot generacije poprej?
Zdi se mi, da se zadeve spreminjajo in tečejo v pravo smer in verjamem, da sveta kmalu ne bomo več delili na moške in ženske. Pogosto slišim, da so ženske na vodilnih položajih v manjšini, kar me žalosti, hkrati pa je predvsem v modnem svetu veliko uspešnih in prepoznavnih žensk, ki s svojimi dosegi odtehtajo vse ostalo in ohranjajo pozitivno ravnovesje.

Imaš mogoče kakšne plane širjenja izdelkov v druge smeri – mogoče kaj za moški del populacije?
Hihihi, vsi povprašujejo po moški kolekciji : ) Zanje zaenkrat še ni izdelanega koncepta.

Kakšna kolekcija pa bo naslednja? Imaš že kakšne nove ideje?
Razmišljam o semišu. In torbici, ki ne bo le iz ene barve. Pustimo se presenetiti.

viva-9

Živa Javeršek: »Raziskovat kakšno prijetno in romantično evropsko prestolnico, preizkušat kavo, sanjarit v ogromne galerije z umetniškimi deli, odkrivat skrite vrtove, ali pa se sprostit in namočit noge v morje.«

crtica02

Hitrih 5

  1. Najljubši trenutek dneva je … sončno jutro, ob jutranji kavici.
  2. Najbolj sladka razvada? Haribo medvedki.
  3. Kateri predmet v šoli si vsaj enkrat »špricala«? Telovadbo.
  4. Papirnat rokovnik, digitalna aplikacija, post-it listki ali krasna zmeda? Vsega po malem. Papirnat rokovnik moram imet (ponavadi več kot enega, ker se jim ne morem upret), četudi je večina opomnikov na koncu v telefonu ali na post-it listkih po mizi.
  5. Tvoj skriti talent? Uh, če povem, potem ne bo več skriti… ;)

Mi se gremo kar stavit, da ga skriva v eni od svojih čednih torb – ki jih, mimogrede, pridno prinaša tudi k nam v Ljubljano. Če se torej tudi tebi že malo toži po poletju, le pridi; mogoče ga pa odneseš s sabo kar na rami. ;)

crtica01

Besedilo stkala: Neža Renko.

Izdelki Žive Javeršek: