Zajemati življenje z leseno žlico

Les nam je blizu. Pa ne le po razdalji, tudi po tradiciji: lesarska obrt je ena najstarejših panog, ki je zaposlila in razsvetlila človeški um. Z lesom smo še posebej na slovenskem čez leta razvijali vedno lepše in bolj dovršene odnose: vozil nas je po Ljubljanskem barju, nas grel v črnih kuhinjah in postal edina smiselna rešitev k skledi močnika na Kekčevi mizi. Ob vsem tem nam je, v vsej svoji nepopolnosti, dišeč po gozdu in topel, kot mamina roka, prirasel k srcu. Imamo ga radi – in vsi vemo, da gre ljubezen skozi želodec …

Tokratni članek zato posvečamo lesu. Pa ne kateremu koli lesu; lesu, ki z nami kuha in obeduje.

leis_kuhinjski_set_-31

Sodobno oblikovanje združeno s tradicijo dolenjske suhe robe. Oblikovanje: Leis, Gigodesign.

Ko minejo otroške »vzgojne« po zadnjici in lonci izgubijo vlogo bobenskega seta, kuhinjski pripomočki naenkrat postanejo bolj resen in nepogrešljiv del našega vsakdana. Prehranjevanje je namreč ena osnovnih človekovih potreb, ki se je v zadnjem času razcvetela v pravo parado. Trg je bolj kot kadarkoli do sedaj preplavljen z raznolikimi okusi in s pripomočki za kuho vseh vrst in kombinacij. Verjetno ima prav vsak v predalu še vedno vsaj eno leseno kuhalnico.

Ribrand | Kuhinjski pripomočki | Kitchen Utensils

Kuhalnica izdelana iz čvrstega slovenskega javorjevega lesa. Oblikovanje: Marhoni, Ribrand.

 

V kuhinji je nepogrešljiv
»Les je topel, muhast, raznolik in živ! Tako človeški …«, ga opiše LesnaVesna.

Les se kot kuhinjski pripomoček uporablja že dolgo časa, z njim so kuhale že naše babice in prababice (in verjetno tudi babice pred njimi) in vsem se je prav fino izkazal.

Je mehek in topel na dotik, se ne zmeni za elektriko, pa tudi toploto obdrži tam, kjer je treba – v loncu. Tradicija in uporabnost sta ga torej postavila v sam vrh, kar pa se še danes vsak dan znova izkazuje za upravičeno. Lahko bi celo rekli, da svoje letnice prav mojstrsko skriva, saj še vedno odgovarja modnim muham in potrebam ter se prilagaja naši družbi. Poleg tega predstavlja nekakšno utelešenje sodobnega eko pristopa in varovanja narave, saj je zaradi naravnega izvora trajnosten in razgradljiv material, kar je v današnji poplavi materialnih odpadkov vedno več kot dobrodošlo.

Brezov podstavek Pleksimanija | Birch mat Pleksimanija

V slovenskem etnografskem izročilu je cvetlično okrasje pogosto upodobljeno na pohištvu, hišnem tekstilu in oblačilih. Pleksimanija je stiliziran motiv naglja prenesla v namizne podstavke iz oljenega lepljenega brezovega lesa.

 

Trden kot hrast
Ena največjih prednosti in zanimivih lastnosti lesa je njegova kontrastnost med mehkim in trdim, spojena v eno. Na njem lahko sekljamo in režemo brez strahu, da bi trpel novi pult, po drugi strani pa si bo oddahnil tudi nož. Lesena kuhalnica bo kljubovala še tako gosti polenti, a hkrati ohranila vse premaze v ponvi nedotaknjene – kar je pri drugih materialih težko obljubiti.

Izbiramo lahko med mnogimi vrstami lesa, saj vsa ima vsaka svoje lastnosti. Najtrši in zato primerni za dolgo in aktivno življenje v kuhinji so na primer bukev, hrast, oreh in beli gaber, pa tudi javor in jesen.

Pri Gigodesignu razkrivajo še eno skrivnost: »Bukov les med drugim odlikuje antiseptičnost: negativno nabiti ioni v njem namreč odbijajo bakterije, ki so ravno tako negativno nabite.«

 

Vsaka kuhinjska deska ima dve plati
Preden postane deska, vilica, kuhalnica ali podstavek, je vsak izdelek pravo drevo.

Vsak izdelek zato »nosi s seboj zgodbe letnih časov in krajev,« kot pravijo pri Pleksimaniji, je edinstven in se po svoje odziva. Ker je les organskega izvora, je poln majhnih por, skozi katere diha. Te špranje se med uporabo v kuhinji lahko napolnijo z marsikatero sestavino, bodisi z ostanki korenčka, šmorna ali detergenta za posodo. Kljub temu, da ima veliko lesenih izdelkov antibakterijske lastnosti, nam avtorji izdelkov svetujejo, da les redno negujemo.

»Pomivajte ročno z blagim detergentom, sperite z vodo in posušite na zraku. Če izdelek želite razkužiti, pa ga za 15 min namočite v raztopino vode in kisa v razmerju 1:1,« svetuje Ribrand, LesnaVesna pa dodaja: »Za dolgo življenje izdelek varujte pred visokimi temperaturami in vlago. Občasno negujte z oljem (mineralno oz. laneno olje). Umivajte s toplo vodo, osušite s krpo in pustite, da se posuši v navpičnem položaju.«

TOK TOK Dila | TOK TOK Cutting board

Dilo so oblikovali in izdelali pri TOK TOK-u. Sodelujejo z lokalnimi obrtniki in uporabljajo slovenski les.

Naj bo hrast še tako trd – tudi takšen se skozi leta obrabi in praske, zareze in packe mu ne uidejo.

»Vse je odvisno od tvojega pogleda,« pravijo pri Ribrand, »Tako, kot lahko na gube gledaš kot posledice staranja ali pa kot spomin na vse presmejane večere. Mi v zarezah in packah vidimo svojevrsten čar.« Kljub temu, da praske izdelku ne odvzamejo funkcionalnosti in vrednosti, jih vedno lahko tudi odstranimo. »Praske oziroma zareze se lahko odstranijo z brušenjem ali struganjem,« pravi Atelje Mali.

Za tiste od nas, ki smo malo bolj »leseni« z orodji, pa LesnaVesna namigne še tole: »Vsak izdelek ima dve strani: lepšo, dekorativnejšo in hrbtno (nič manj lepo). Lahko se reže na eni strani in postreže na drugi!«

Ribrand | Kuhinjski pripomočki | Kitchen Utensils

Vsak izdelek ima dve strani: lepšo, dekorativnejšo in hrbtno (nič manj lepo). Lahko se reže na eni strani in postreže na drugi. Oblikovanje: Mashoni, Ribrand.

Katero stran izbrati je stvar presoje – pri Trgovini IKA smo izbrali predvsem takšno, ki je slovenskega izvora. Zdi se nam prav, da izkoriščamo vire, ki so nam blizu, ki so naši in jih najbolje poznamo, zato sodelujemo z avtorji, ki to tudi izpolnjujejo.

Pridi nas pogledat in preveri, če to res drži!

 

line_top

Kako pa ti zajemaš življenje z leseno žlico?
Vabimo te, da z nami deliš fotografijo svoje hecne kuhalnice, obrabljene deske, fine nove sklede
– karkoli te ohranja lesenega v kuhinji – in pomagaj širiti znanja in ideje. 

Uporabi hash tag-e #malčezles #trgovinaika :)


line_bottom

 Napisala Neža Renko.