Search icon

Ika in Iva: Dvojina, slovenska posebnost

Trgovina IKA Ljubljana,  2.10.2023

Prvo najdeš v pisanih črtah, drugo v črno-belih pikah; ena gre prosto po Prešernu, druga zapleše v skrbnih načrtih. A kljub temu, da hodita vsaka svojo pot, stopata v skupnem ritmu: sta namreč tudi mama in hči, ki znata enako ljubeče pogledati izza očal in stopiti iz svojih okvirjev. Z roko v roki prebirata oblikovalska polja in ponujata širnemu svetu tisto, kar imata tudi sami najraje: Najboljšo izbiro sodobnih slovenskih izdelkov, prečesano in podprto z zgodbami.

Dajmo za začetek kar tri lastnosti druga o drugi.

Iva: Mamo poznam kot lasten žep, tako da ni težko:
1. Odlična kuharica – iz nič sestavin naredi specialiteto. Meni se to zdi znanstvena fantastika.
2. Uživa, če lahko sedi na sončku s Hano in Cofom ob kavici in opazuje ljudi.
3. Brez potrpljenja. Stvari se morajo zgoditi včeraj.

Ika: Iva je delovna, mila in pravična. Misli, da pozna lasten žep. : )

Kdaj sta bili nazadnje skupaj na počitnicah?

Iva: V ljubem spominu mi bo ostalo tudi skupno poletje z mami in očijem nekega daljnega poletja, ko smo si privoščili Toskano.

Kaj pa na kosilu?

Iva: Pred dobrima dvema tednoma smo šli na eno gurmansko. Sicer pa pogosto jeva skupaj, ker me povabi na kosilo k sebi domov. Se je težko upret!

Katera od vaju bolje pleše?

Ika: Nedvomno Iva!
Iva: Haha, res je! Mami pleše malo po svoje, jaz pa zamigam ob vsaki priložnosti, če je le beat pravi.  Pa naj bo to doma ob pripravljanju kosila ali v avtu, ko migamo vsi trije.

Katero knjigo sta nazadnje prebrali?

Ika: Ko imajo hormoni žur.
Iva: Ponovno sem prebrala 5 jezikov Ljubezni.

Kaj sta želeli bit, ko sta bili majhni?

Ika: Oblikovalka, tako da se mi je želja kar uresničila – le pot do tega je bila posebna.
Iva: Vedno sem rada preurejala sobe in razporejala predmete. Najlepše bi mi bilo, če bi mi nekdo podaril zaprašeno podstrešje, polno omar in dragocenih predmetov, ki bi jih lahko preuredila in vsakemu od njih dala nov namen. Tako da sedaj, v trgovini, uživam, ko je treba prevetriti postavitev ali postavit stvari na novo. Pa ko se vse barvno lepo izide … Padem v flow.

Iva in Ika – že to zveni kar blizu! V čem sta si še podobni?

Iva: Obe radi dobro jeva, neonke in močan vonj po parfumih naju spravi ob živce in ne marava praznega besedičenja.
Ika: To so te drobne podobnosti, ki jih je veliko, a jih zaznaš šele ob identični reakciji.

Kaj pa vaju najbolj razlikuje?

Ika: Včasih različen pogled na posel in odnose.

Trgovina je vajina skupna strast, rezultat vajinega truda in predanosti – a kljub vsemu sta ob vsem tem tudi le mama in hči. Kako vama uspe narisati mejo med vajinim družinskim in delovnim odnosom?

Iva: Ah, saj nama ne. V bistvu sva se morali dogovoriti, da sva tematiko trgovine izrinili iz nedeljskih kosil in obiskov. Je težko, ker je vse prepleteno. Verjetno je podobno tudi pri ostalih družinskih podjetjih.

Če bi vaju skupaj, kot seme, posadili v zemljo, kaj bi zraslo?

Ika: Ena nova sorta hortenzije, ki bi ji bilo ime Ivka. : )

Zdaj sta že leta obe mami. Česa vaju je to malo, novo bitje, naučilo o sebi?

Ika: Da imam v sebi še vedno obilo nežnosti in potrpežljivosti.
Iva: Vida me je naučila sprejeti kaos. Sem oseba, ki ima rada stvari »po regl’cih«, nek dnevni plan, in ona pri tem nikakor ni hotela sodelovat. Ko sem se kot mlada mamica končno sprostila in dala njene potrebe na prvo mesto, je bilo veliko lažje.

Ika, ti tudi sama snuješ in oblikuješ izdelke, ki pristanejo na naših poličkah. Kaj najraje delaš in kakšno je tvoje vodilo pri tem?
Ika: Ah, vse delam rada. Oblačila, nakit, pa tudi slikam rada. Povsod me spremlja isti princip: ravnotežje in usklajenost. Včasih mi kar pade skupaj, spet drugič pa mine veliko časa, preden sem zadovoljna z izdelkom. Stvar razpoloženja in navdiha.

Iva, si se tudi sama kdaj spustila v ustvarjalne vode?

Iva: Sem. Diplomirala sem na temo Studijske fotografije hrane, po tem pa sem se posvetila šoli uporabne umetnosti Famul Stuart na temo interierja. Sicer pa me kreativa dandanes spremlja pri mojem delu in to spoznanje je velik žar življenja. Če rad delaš to, kar delaš, lahko v vsem vidiš kreativo, ki te polni vsak dan znova.

Vajin duet ima v svoji zgodbi še dva obrazka, taka, bolj puhasta … : ) Kdo sta kužka in kako sta postala del trgovine?

Ika: Ah, moja ljuba Hana in Cof! Težko sploh povem, koliko mi dajeta in kako zelo ju imam rada. Gotovo vplivata na trgovino v tem smislu, da so kužki dobrodošli in jih zunaj vedno čaka sveža voda, da se lahko odžejajo.
Iva: Hihi, včasih se tudi nasitijo! Enkrat mi je kuža kar pohrustal malico, ki sem si jo v naglici pustila pri blagajni na pručki. : ) Tako je, ko imaš kuža; na vse gledaš drugače.

Kaj vaju sicer navdihuje pri delu, kaj vaju vodi, da je IKA to, kar je? 

Iva: Predvsem ljubezen do kreativnosti naših ljudi, do slovenske besede in oblikovanja ter želja, da lahko vse te izdelke ponudiva obiskovalcem naše prestolnice. Razvoj zato vsekakor krojijo dobavitelji s svojimi svežimi idejami. Zaradi njih se trgovina vedno spreminja in je vedno na tekočem.

Večino izdelkov, ki pridejo v trgovino, tudi sami najprej preizkusita. Bi lahko izpostavili enega, ki vama je še posebej fin in ga res z veseljem uporabljata?

Iva: Vsekakor je vsak izdelek treba preizkusit. Delamo celo tako, da izdelek preizkusimo vse punce iz kolektiva IKA – le tako ga bomo namreč uspešneje predstavile kupcu. Meni je, recimo, kuhinjski set LEIS od Gigodesigna eden od peščice izdelkov. Mami je pa gotovo kakšna od skodelic, ker čisto vsako preizkusi!

Trgovina ima zdaj vedno bolj polne poličke, vedno bolj raste in cveti. Kje mislita, da bo čez 5 let – in kje v tej zgodbi bosta vidve?

Ika: Jaz upam, da bom še vedno tu, kjer sem zdaj in da bo tudi trgovina ohranjala sloves dobre in urejene, korektne trgovine.
Iva: Medve bova tukaj in IKA tudi.

Hitrih 5

Najljubši trenutek dneva je …
Iva: ko se zvečer pogreznem v mehko posteljo.
Ika: večer.

Najbolj sladka razvada?
Iva: Mamina pavlova torta z mangom.
Ika: Tartufo sladoled.

Kateri predmet v šoli sta vsaj enkrat »špricali«?
Iva: Telovadbo!
Ika: Nobenega.

Papirnat rokovnik, digitalna aplikacija, post-it listki ali krasna zmeda?
Iva: Sem nazaj na papirnatem rokovniku in nalivniku.
Ika: Aplikacija.

Vajin skriti talent je …
Iva: da si naredim delo iz nič.
Ika: da pojem jabolko s pecljem vred.

S pecljem vred pa dajeta tudi sami sebe; že 15 let namreč vztrajno, skoraj vsako jutro, odpirata vrata naše trgovine, da lahko avtorji odlagajo svoje krasne izdelke na poličke, pa da, konec koncev, lahko tudi ti prideš vedno pokukat, kaj vse se je nabralo. Kar prileti mimo!

Besede pregnetla: Neža Renko

IZBOR

pleksimanija uhanipleksimanija uhani

Pleksimanija

46,40 53,80 

Zoki Art

12,50 

Fest kotiček

24,50 29,50 

Center arhitekture Slovenije

48,00 

DODAJ SVOJ NAPIS
EQUA steklenička TIMELESS

Equa

23,00 24,00 

Naramo

330,00 

Naramo

310,00 

Naramo

350,00 

The Slovenia

29,99 

The Slovenia

29,99 

IZPOSTAVLJENO

OSTALE ZGODBE

Pomagamo izbrati darilo
Vse prav lepo zavijemo
Na roko napišemo posvetilo
Dostavimo hitro in zanesljivo