Search icon

Sanda Vidmar: “Rada preizkušam nove oblike, sama sem najboljši testni model, ker sem do vseh kosov tudi zelo kritična.”

Klepetale smo s Sando Vidmar, avtorico posebnega srebrnega nakita, ki smo ga na naše poličke dodale pred kratkim. Povedala nam je nekaj več o sebi, o svojem delu in vseh zanimivih pripetljajih, ki se dogajajo v ozadju.

Sanda, živjo, najprej nam povej, kako si? Si z mislimi že pod kakšno palmo?

Sem odlično, se pa po nekaj res napornih meseci resnično veselim dopustovanja in ležanja na plaži. Vedno sem uživala na morju in na toplem, sedaj je moj najljubši letni čas in komaj čakam, da ga izkoristim. Seveda, kolikor bo sploh mogoče, nakit in samostojno podjetje zahtevata vedno več časa.

Za vse tiste, ki te ne poznajo, kako bi se opisala z nekaj besedami, kaj si po izobrazbi, kaj rada počneš?

Rada imam vse, kar je ovito v zgodbo in pomen. Pri okolju me vedno privlači estetika, pri ljudeh pa iskrenost, majhne posebnosti  in humor. Zadnja leta večino prostega časa posvečam družini in dvema malčkoma, ki sta velikokrat tudi vir navdiha. Po izobrazbi sem komunikologinja, kar mi je nudilo precej uporabnega znanja, mi pa je včasih žal, da se nisem že prej odločila za bolj oblikovno smer študija. Ampak tako so se pač stvari razvile in vsaka stvar v življenju potrebuje svoj čas, se vedno bolj zavedam.

“Rada imam vse, kar je ovito v zgodbo in pomen. Pri okolju me vedno privlači estetika, pri ljudeh pa iskrenost, majhne posebnosti  in humor …”

 

Si oblikovalka srebrnega nakita. Kdaj si se začela s to dejavnostjo ukvarjati, je bil težek prestop, si samouk, ali si se izobraževala na tem področju?

Nakit sem oblikovala že v osnovni in srednji šoli, vendar sem ga nato popolnoma opustila. Ne vem, preveč sem morda poslušala druge in navete, kaj bi bilo v življenju ‘koristno’ početi. Mislim, da nisem imela dovolj samozavesti za bolj drzne odločitve. Nekaj let nazaj pa sem se udeležila tečaja pri Olgi Košici, ki je odprla moj pogled na oblikovanje v kovini, ki me je tudi spomnil, kako zelo v tem uživam. Kasneje sem se veliko naučila pod mentorstvom Martine Obid Mlakar, Mom Jewelry. Leto in pol nazaj sem se nakitu popolnoma posvetila in se zdaj učim še naprej preko tečajev, spleta, nasvetov, predvsem pa lastnih napak. : )

Zagotovo obstaja kakšna zanimiva in zabavna zgodba iz ozadja ustvarjanja, bi jo delila z nami?

Enkrat poleti, spomnim se, da je bil res vroč poletni dan, sem se s pripravljenimi voski napotila k livarju z avtom. Voski so osnovni modeli, ki jih livar nato odlije v srebro. Na poti sem naletela na zastoj in kar nekaj časa čakala. Ko sem končno prišla na cilj in odprla škatljico, da bi predstavila svoje kose, pa sem našla popolnoma stopljene voščene zmazke. Kar na jok mi je šlo takrat, v nič je šlo ogromno dela. Zdaj se poleti na pot z voski vedno odpravim s hladilno torbo, za vsak slučaj. : )

“Vsak kos je opremljen s svojo zgodbo, ki je tudi opisana in velikokrat izhodišče, da se s kosom še bolj povežemo.”

Na slovenskem trgu je veliko ustvarjalcev nakita, po čem se razlikuješ od ostalih?

Držim se minimalizma in preprostih prepoznavnih oblik, zanimivosti pa iščem v detajlih in načinih nošenja. Vsak kos je opremljen s svojo zgodbo, ki je tudi opisana in velikokrat izhodišče, da se s kosom še bolj povežemo.

Vsaka tvoja kolekcija nakita ima neko prečudovito zgodbo, od kje črpaš ves ta navdih?

Vedno sem imela rada zgodbe in domišljijo na splošno. Vreden nakit se mi je vedno zdel tisti, ki je vedno priložnost za pogovor. Nekaj lahko vedno povemo o njegovem pomenu ali pa preteklosti in ta del nakupovanja nakita je pomemben. V tem se ročno izdelan nakit že v osnovi razlikuje od masovno proizvodnje izdelkov.

Moj navdih je velikokrat družina in otroci, pa tudi čustva in izkušnje. Pri kolekcijah ptic sem navdih črpala iz osebnih odnosov, pri pentljicah v vrednotah. Skupna nota kolekcijam je velikokrat tudi narava in organske oblike, ki so nam privlačne že v svoji osnovi. Vse kar narava ustvari je izjemno.

Nam na kratko opišeš te zgodbe?

Prva pentljica je nastala, ko sem prvič postala mama, materinstvo pa doživljala kot vsestransko darilo. Simbol za darilo je ravno pentlja, ki lepo predstavlja osnovni pomen in si ga vsaka lahko po svoje interpretira. Ostale pentljice imajo tudi svoj pomen in sicer zaupanje, potrpežljivost in pogum. Vsak dan potrebujemo vsaj eno.

Veliki uhani lastovk opisujejo dvojino in kasneje družino, ko se jima pridruži tretji ptiček. Dvojina je tudi prispodoba za ljubezen na splošno, lahko ljubezen do katerekoli osebe ali pa izkušnje. Ostale ptice govorijo o različnih vrlinah prijateljstva, druge o družinskih članih. Torej odnosih, ki obkrožajo in krojijo naše življenje.

Vejice imajo bolj osebno noto in prikazujejo našo osebnost, ki je vidna vsem, skupaj s tistim delom, ki ga ponavadi skrivamo v senci. Oljčna vejica je simbol za trdnost in trdoživost, kar je tudi lepa prispodoba za del osebnosti, ki jo iščemo v sebi. Zgodb je še ogromno in prav vsak kos jo ima kot izhodišče za lastno interpretacijo.

“Prva pentljica je nastala, ko sem prvič postala mama, materinstvo pa doživljala kot vsestransko darilo. Simbol za darilo je ravno pentlja, ki lepo predstavlja osnovni pomen in si ga vsaka lahko po svoje interpretira.”

Imaš kak kos nakita, ki ti je še posebno ljub?

Ponavadi ne nosim samo enega kosa, ampak jih menjam. Rada preizkušam nove oblike, sama sem najboljši testni model, ker sem do vseh kosov tudi zelo kritična. Obožujem svoje prstane Twigs, ki jih lahko vedno in povsod kombiniram. Pentljica Potrpežljivost mi tudi pride prav zadnje čase, predvsem, ko se spopadam z izzivi materinstva. : )

 Kje bi bila Sanda danes, če ne bi oblikovala nakita?

Dobro vprašanje, ki zahteva kar nekaj domišljije. Karkoli sem v življenju počela, skrivoma sem vedno vedela, kaj si resnično želim in si skoraj ne morem predstavljati, da bi na koncu to ne bi bilo oblikovanje nakita. Mogoče bi se bolj posvetila grafičnemu oblikovanju, morda bi ostala v delu marketinga, kaj pa vem. Če bi morala izbrati nekaj drugega, bi verjetno oblikovala pohištvo, včasih.

Kakšne načrte imaš za naprej? Lahko kmalu pričakujemo novo kolekcijo?

Načrti so predvsem usmerjeni na tuje trge, kar pa se novih kolekcij tiče pa samo čakam, da najdem dovolj časa za ustvarjanje. Idej imam veliko in zagotovo mi bo že letošnjo poletje uspelo predstaviti kaj novega! Že nekaj časa se poigravam z uhani, ki se le zataknejo, torej ‘’cuffs’’, ti bodo najverjetneje prvi na vrsti.

Skoraj bi pozabila, si uspešna ženska podjetnica, imaš kakšno mantro ali motivacijsko sporočilo, ki te žene naprej, ko stvari ne gredo po maslu?

Držim se načela, da na vsako novo priložnost najprej rečem ‘ja’ in šele kasneje ‘ne’, če res ne najdem možnosti za izvedbo. V obratni smeri ponavadi ne gre. To je eno izmed načel, na katerega se večkrat spomnim. Kar se motivacije tiče se pa učim, da je upoštevanje lastne intuicije pri odločitvah najbolj pomembno. Vedno me pripelje na pravo mesto, čeprav na začetku pot ni čisto jasna.

Hitrih 5

  1. Morje ali gore? Morje.
  2. Sadni ali čokoladni sladoled? Sadni oblit s čokolado.
  3. Ko sem slabe volje … mi najbolj pomaga, da sem prijazna do sebe in si kaj privoščim.
  4. Življenje mi je prineslo … ogromno, za kar sem lahko hvaležna, predvsem pa me uči vsak dan.
  5. Trgovina IKA … je topel prostor, ki ga težko zapustiš praznih rok in brez navdiha. Že od nekdaj sem jo rada obiskovala, zato sem še toliko bolj ponosna, da je moj nakit del njenih zakladov.

 

 

IZBOR

pleksimanija uhanipleksimanija uhani

Pleksimanija

46,40 53,80 

Zoki Art

12,50 

Fest kotiček

24,50 29,50 

Center arhitekture Slovenije

48,00 

DODAJ SVOJ NAPIS
EQUA steklenička TIMELESS

Equa

23,00 24,00 

Naramo

330,00 

Naramo

310,00 

Naramo

350,00 

The Slovenia

29,99 

The Slovenia

29,99 

IZPOSTAVLJENO

OSTALE ZGODBE

Pomagamo izbrati darilo
Vse prav lepo zavijemo
Na roko napišemo posvetilo
Dostavimo hitro in zanesljivo