Search icon

Zgodbe iz Borovega gozda: Kdo je Little Otja?

Preden skočim na zaslužen oddih in se od tehnologije (upam) odklopim za vsaj nekaj dni, sem poklepetala z Nadjo Ocepek, sooustvarjalko blagovne znamke izdelkov za dom Little Otja. Veliko zanimivega je povedala in obljubim, da vam ne bo žal, če boste blog prebrali do konca.

Nadja, živjo! Ljudje poznajo Little Otja, ampak le redki vedo, kdo stoji v ozadju zgodbe. Se lahko predstavite, poveste nekaj malega o sebi?

Za blagovno znamko Little Otja stoji oblikovalski studio Pikto. Pred nekaj leti sva Otjo zasnovala Nadja Ocepek, po izobrazbi umetnostna zgodovinarka, in Jernej Stritar, oblikovalec vizualnih komunikacij, danes pa zgodbe iz Borovega gozda ustvarjajo tudi drugi sodelavci, oblikovalki Urša de Reya in Lavra Maze, tekstopisec in skrbnik socialnih omrežij Vito Scagnetti. Vsak po svoje pomembno prispeva k temu, da živali iz Borovega gozda najdejo pot do najmlajšega občinstva, pa tudi do vseh tistih, ki jim je blizu razigran bivanjski slog.

Sama sem pred Piktom več let delovala na področju kulture. Jernej je oblikovalec vizualnih komunikacij, avtor številnih in nagrajenih celostnih grafičnih podob blagovnih znamk.

Od kje ideja za sodobne izdelke za dom, ste jo dolgo razvijali, kakšna je bila pot?

Ideja o lastni blagovni znamki je bila prisotna dolgo, a prej nekako nikoli ni bilo prave priložnosti za njeno realizacijo. Navsezadnje za takšen podvig potrebuješ sredstva in veliko tehničnega znanja, ki ga z ekipo pravzaprav še vedno nabiramo. Razvoj blagovne znamke je dolga pot nenehnega učenja, lepih, pa tudi precej stresnih dogodkov.

Kako je nastalo ime Little Otja, je kakšna zanimiva zgodba, anekdota?

Tisti, ki nas že dolgo spremljajo, vedo, da so po našem zajcu poimenovali eno krasno in navihano malo punčko. Tega smo bili res veseli. Sicer pa sva si želela nenavadno ime, ki bi dobro zvenelo v tujih jezikih, hkrati pa bi bilo tudi malo slovensko. Nekega dne sva naletela na ime Otha in nato raziskovala izpeljave v različnih jezikih. Všeč nama je bilo veliko imen. Otho, Ottar, Othilia, Ottilia, Odilia, Lotte, Lotta, Othilje, Otilje, Otilja, Otje, Otka, Dorota … Na koncu sva se odločila, da Oti dodamo črko J in tako je se je rodil zajec Otja.

Danes Otja še vedno ni preveč pogosto ime, menda naj bi jih bilo v v Sloveniji le sedem.

Kako se izdelki vaše blagovne znamke razlikujejo od drugih, na trgu je kar nekaj podobnih?

Ponujajo dodatno vsebino. Trudimo se, da izdelki izhajajo iz zgodbe, da imajo poleg praktične vrednosti tudi vsebinsko vrednost. Zajček Otja ima prijatelje, s katerimi živi v Borovem gozdu, v vzporednem domišljijskem svetu, ki je nadvse podoben našemu svetu, le da je življenje v njem veliko lepše. Morda celo takšno, kot bi si ga želeli, pa nam ga nikakor ne uspe ustvariti. Ker nam vseeno za prostor, v katerem živimo, zajec Otja veliko razmišlja o svetu in ljudeh ter nagovarja vse, ki mu želijo prisluhniti in našpičijo svoja ušeska.

“Všeč nama je bilo veliko imen. Otho, Ottar, Othilia, Ottilia, Odilia, Lotte, Lotta, Othilje, Otilje, Otilja, Otje, Otka, Dorota … Na koncu sva se odločila, da Oti dodamo črko J in tako je se je rodil zajec Otja.”

Kako dolgo traja, da se iz ideje razvije izdelek, ki gre kasneje na poličke? Verjetno je to kar dolgi proces, kajne?

Smo majhna ekipa in celoten kreativni proces poteka v našem studiu. Delamo skupaj, se posvetujemo — najprej naredimo skice in izdelke dodelamo. Proces je od izdelka do izdelka različen, skoraj nikoli preprost in časovno raznolik.

Če bi morali izbirati, kateri vaš izdelek vam je najljubši?

Naš najljubši izdelek so trenutno pletene odejice in nogavičke. To so pravzaprav promo izdelki Društva ljubiteljev gosi v Borovem gozdu, ki se enkrat mesečno ob nedeljah zbirajo ob jezeru Glu-Glu, kjer štejejo gosi. Ljubitelji teh pernatih živalic tako širijo svoje članstvo, nam pa sta nadvse pri srcu tudi zato, ker smo v izdelavo do sedaj vložili veliko dela.

V Borovem gozdu se imamo tako fino, da počitnic skoraj ne rabimo, sem pa tja kdo skoči na morje ali v sosednji gozd – vse za dobro zgodbo 🙂

Hitrih 5

  1. Kava ali čaj? Kava s smetano
  2. Najraje ustvarjam … pod pritiskom.
  3. Kateri predmet v osnovni šoli vam ni bil ravno ljub? Fizika.
  4. Obožujem … Gozd. Napolni z energijo in je popoln navdih.
  5. Zase bi lahko rekla, da sem … vztrajna.

IZBOR

IZPOSTAVLJENO

OSTALE ZGODBE

Pomagamo izbrati darilo
Vse prav lepo zavijemo
Na roko napišemo posvetilo
Dostavimo hitro in zanesljivo